A JÓ EVÉS ÉS JÓ IVÁS vágya valamennyi közt a legtartósabb vágyunk. Az első korty édes tejtől végigkíséri életünket, és mindhalálig kitart. Ettől igaz, hogy egy tájról, annak kultúrájáról, lakóinak lelki alkatáról legkönnyebben éppen a terített asztalnál kaphatunk hiteles képet. Egy pohár jó bor mellett. Nincs ez másként Tokaj-Hegyalján sem.

masolat-dsc_6892-legi-tokaj

 

Haraszthytól Shrekig és a hagymáig

haraszthyKeveseknek adatott meg az, ami Haraszthy Ágostonnak a messzi Kaliforniában. Neve egybeforrt a híres borvidékkel. A világ számára ő lett a „A kaliforniai borászat atyja”. A gróf az aranyláz (1848-49) idején érkezett a nyugati partra. A következő évtizedekben tett európai útjai során rengeteg szőlőfajtát vásárolt, ami a phylloxera-vész előtti időkben még egyszerű feladat volt. Akadt miből válogatni, mivel Európa borvidékeit, akár csak Tokaj-Hegyalját, a mára már elveszett nagy fajta-diverzitás jellemezte. Összevásárolt ezernégyszáz szőlőt, közöttük tokaji fajtákat is, amivel meg is alapozta Sonoma borászatát. Így lett a legrégibb folyamatosan működő kaliforniai borászat éppen a Haraszthy alapította Buena Vista Winery (1857).

William FoxE legendás szőlőbirtoktól délre haladva, a dél-kaliforniai borvidék közelében egy másik legenda áll, a „20th Century Fox”. A filmstúdió és Hegyalja között a Tolcsván született William Fox (Wilhelm Fuchs, vagy Fried), a stúdió egyik alapítója teremt kapcsolatot. Ugyanezen a vidéken van a „DreamWorks Pictures”, egy másik filmvállalkozás. Ez Shrek, az Oszkár-díjas Ogre szülőhelye. A Shrek név – akárcsak a Fuchs – jiddis eredetű, ám az Ogre szó a magyarok nevéből származik (Hongrois →Ogre) és francia. Francia, ami a fél világnak a jó evés és jó ivás szinonimájával egyenlő. A szimpatikus „magyar” származású Ogre étkezési kultúrája ugyan erősen kritizálható, ám semmivel sem rosszabb, mint a gyomorbajos Napóleon császáré. Shrek a filmben úgy jellemzi magát a szamárnak, hogy olyan ő, mint a hagyma: rétegei vannak. Ilyen Tokaj-Hegyalja is: boraival, ételeivel, geográfiai sajátosságaival, kultúrájával, történelmével és valaha is itt élt lakóival.

shrek-and-donkey1

Ez a sokrétűség teszi, hogy a fentiekhez hasonlóan bárhonnan és bármely korból is induljunk el, néhány lépés után eljuthatunk a borhoz, ételekhez, Tokaj-Hegyaljához. Ahhoz a tájhoz, amelynek a honfoglaló népessége mellett az első időkben leginkább a neolatin (francia, olasz, vallon) és német népelemei emelkedtek ki. Közülük is a legismertebb hatású szereplők a vallonok.

Csíki Sándor♣