KÉT ÉS FÉL HÉT UTÁN újra megnyitott a The Fat Duck, és néhány napja már üzemel is. A közel 40 séf és a kisegítő személyzet is munkába állt és újra lehet foglalni. Mint arról korábban beszámoltam az éttermet azért zárták be, mert 30-40 ember panaszkodott arról, hogy nem érzi jól magát. Nos a 30-40 helyett ma már a Times is 400 emberről ír, ahogy a CNN is tette, így valószínűleg a négyszáz lehet az igaz. 

fat-duck-2_502421a

A probléma okát még nem találták meg és folynak a tesztek, de Heston Blumenthal éttermében végül semmiféle szabálytalanságot nem találtak, ezért a hatóságok engedélyezték az étterem újbóli megnyitását. Heston úgy beszél az elmúlt két és fél hétről, mint a legrosszabb rémálmáról, amit el is tudunk képzelni.

A menüből egyelőre és elővigyázatosságból, kivették a tengeri lényekből (kagylók, rákok) készülő fogásokat. A nevezetes „Sound of the Sea”  is módosításra került. (A képen a „Sound of the Sea”-ből a „Sea” látható.)

img_2523

Blumenthal „nagyon, nagyon költséges”-nek nevezte a bezárást, amit sejthettünk, bár a nagyságrend a Magyarországhoz szokott tapasztalás alapján megdöbbentő.

  • A két és fél hétnyi zárva tartás Blumenthal szerint mintegy 300.000Ł veszteséget okozott a vállalkozásnak. A 300.000Ł mai árfolyamokon ~90 millió forintnak felel meg.

A zarándoklatok újraindulhatnak. és bár időnként vannak fenntartásaim Blumenthallal szemben, el kell ismerjem, hogy nem méltatlanul került és maradt a világ élvonalában. (Bravó Blumenthal!)

Csíki Sándor♣