A TAFELSPITZ egy húsrésznek, a marhafartő csúcsának, és a bécsi (bajor) konyha egy nevezetes ételének a neve is egyben. Az osztrákok szemében igazi osztrák csemegének számít (Die österrechische Delikatesse schlechthin.) A Tafelspitz kiváló, nagyra értékelt (és persze nem olcsó) leveshús, amit nem csak I. Ferenc József őcsászári és királyi fensége (1830-1916) kedvelt oly’ nagyon, hanem én is kedvelem.

A Tafelspitz, mint étel

20090228_1671A Bécsi konyha (és Ferenc József császár) tette világhírűvé, miközben a középkori Európa elterjedt és alapvető fogásának számítottak a főtt húsok, amelyeket aztán mártásokkal, főtt zöldségekkel fogyasztottak.

A Tafelspitz-hez kiváló minőségű leveshúst, jellemzően marhafartőt (Tafelspitz) bezöldségelve megfőzünk levesnek, majd a levesből a húst kivesszük, felszeleteljük és különféle mártásokkal, leveszöldségekkel, zöldségekkel, burgonyával fogyasztjuk. Német nyelvterületen számos megjelenési formája ismeretes, de a nálunk megszokott főtt hús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal ugyancsak „Tafelspitz”.

Mindezek után ne lepődjünk meg, ha a „Tafelspitz” név alatt más és más variációban szolgálják fel az ételt. A tormamártás, reszelt torma, alma, almás-torma, sós vízben főtt burgonya, spenót igen gyakori, ahogy a már említett leveszöldségek jelenléte is. Ez a klasszikus étel többek között a „nyitottsága” miatt lehet továbbra is népszerű

Tanács: amitől még zamatosabb lesz

tafelspitz-aufschneidenA képen felszeletelt Tafelspitz látható, amint arra vár, hogy a tányéron a már említett mártásokkal, burgonyával, zöldségekkel találkozzon. A marhafartő igen zamatos hús, de még zamatosabb lesz, ha a megfőtt levesben hagyjuk lehűlni, esetleg egy speciálisabb, ízesített lében, vagy egy kevés, intenzívebben fűszerezett levesben hagyjuk állni és úgy adjuk fel az asztalra.

Csíki Sándor♣