CLARA CANNUCCIARI (93) világhíres lett. A „Great Depression Cooking with Clara” sorozatot, a történelem, a válság aktualizálta,  és a YouTube tette világszerte elérhetővé és nézetté. Persze már DVD-n is megrendelhető, amiről az ükunoka,  Christopher Cannucciari gondoskodott, aki maga sem gondolta, hogy ennyire népszerű lesz a sorozat. Clara világhíres lett.

depression_recipes1

A válság folytatódni fog… 

A tavalyi év (2008) közgazdasági Nobel-díjasa, Paul R. Krugman szerint a másodlagos hitelpiaci válságot hamarosan már úgy fogjuk emlegetni, mint a boldog békeidőket, mert a válság java még előttünk áll. Ez igen rossz hír, amiben talán annyi jó mégis akad, hogy ez a válság nem vetíti előre az éhínség fenyegető árnyát, ami egyike lenne a legrosszabb végkifejleteknek.

Ideje hát számításba venni a válságkonyhák terméseit úra, amelyek közül népszerűségében kiemelkedik a kilencvenhárom éves Clara Cannucciarival készített sorozat, a Great Depression Cooking with Clara című.

Ahogy Clara az egyik videón visszaemlékezik: „Minden szörnyű volt.” mondja a válságról, „De jó ételeink voltak.”  Megemlékezik arról is, hogy az édesapja nap, mint nap tésztát evett, de az édesanyja nekik, gyerekeknek, egy kis hús is adott. Másutt megjegyzi, hogy „A válság alatt krumplit ettünk és tésztát, de túléltük.” és „Amit ettünk, tészta és zöldség volt.” 

Végezetül Antonin Dvorak 9. Újvilág szimfóniájából egy részlet, amelyhez a Hubble űrteleszkóp képei szolgálnak illusztrációul. 

Csíki Sándor♣

Kapcsolódó írások:  
A válság gyermekei (2008-2012)
Válság torta az 1930-as évekből