A SALEM OAK DINER (Salem, NJ, USA) főként szendvicseiről nevezetes, de most egy amerikai kelt fánk receptet írok le. Salem városkája azért is híres, mert a legenda szerint 1820-ban Robert Gibbon Johnson ezredes az addig mérgezőnek hitt paradicsomot a törvényszék lápcsőjére állva nagy nyilvánosság előtt, a tömeg csodálkozására fogyasztotta el. Ez a Salem (NJ), egyébként nem azonos egy másik Salem nevű amerikai várossal (MA), ahol 1692-ben a “Salemi boszorkányok” esete történt, amiről Arthur Miller amerikai drámaíró is írt.

Salem Oak Diner, Salem , NJ, Photo: Magarell

salemoakdiner

Recept: Amerikai kelt fánk receptje

  • Hozzávalók:
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 60 ml meleg víz
  • 180 ml forralt tej
  • 1000 ml liszt
  • 180 ml cukor
  • 1/2 tk. szerecsendió
  • 1/2 tl. só
  • 2 tojás jól felverve
  • 2 tk. reszelt citromhéj
  • 120 ml olvasztott zsiradék 
  • Olaj a sütéshez
  • Elkészítése: egy keverőedényben oldjuk fel a meleg vízben az élesztőt, adjuk hozzá a kézmelegre lehűtött tejet, 480 ml lisztet és 2 teáskanál cukrot. Keverjük simára. takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 30 percig kelni a tésztát. A maradék lisztet a cukorral, szerecsendióval, sóval szitáljuk össze. Egy keverőedényben keverjük össze a felvert tojásokat, a reszelt citromhéjat és a zsiradékot. Adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük bele a lisztes keveréket és addig dolgozzuk össze, amíg sima keveréket nem kapunk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát és 5 percig intenzíven dagasztjuk, amíg buborékos nem lesz a tészta. Takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk 60 percig kelni. Ha megkelt, két és fél centiméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát és lisztezett fánkvágóval vágjuk ki a fánkokat. Konyharuhával ismát takarjuk le a fánkokat és újabb 60 percig hagyjuk kelni, vagy amíg duplájára nem kel. Egy mély, vastagaljú edényben hevítsünk olajat és a fánkot 2-3 perc alatt süssük készre benne. papírtörölközőre téve az olajat itassuk le róla.

Photo: studiobakos

Salem, NJ,

Csíki Sándor♣