A SALEM OAK DINER (Salem, NJ, USA) főként szendvicseiről nevezetes, de most egy amerikai kelt fánk receptet írok le. Salem városkája azért is híres, mert a legenda szerint 1820-ban Robert Gibbon Johnson ezredes az addig mérgezőnek hitt paradicsomot a törvényszék lápcsőjére állva nagy nyilvánosság előtt, a tömeg csodálkozására fogyasztotta el. Ez a Salem (NJ), egyébként nem azonos egy másik Salem nevű amerikai várossal (MA), ahol 1692-ben a „Salemi boszorkányok” esete történt, amiről Arthur Miller amerikai drámaíró is írt.
♥ Recept: Amerikai kelt fánk receptje
- Hozzávalók:
- 1 csomag szárított élesztő
- 60 ml meleg víz
- 180 ml forralt tej
- 1000 ml liszt
- 180 ml cukor
- 1/2 tk. szerecsendió
- 1/2 tl. só
- 2 tojás jól felverve
- 2 tk. reszelt citromhéj
- 120 ml olvasztott zsiradék
- Olaj a sütéshez
- Elkészítése: egy keverőedényben oldjuk fel a meleg vízben az élesztőt, adjuk hozzá a kézmelegre lehűtött tejet, 480 ml lisztet és 2 teáskanál cukrot. Keverjük simára. takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 30 percig kelni a tésztát. A maradék lisztet a cukorral, szerecsendióval, sóval szitáljuk össze. Egy keverőedényben keverjük össze a felvert tojásokat, a reszelt citromhéjat és a zsiradékot. Adjuk hozzá az élesztőt. Keverjük bele a lisztes keveréket és addig dolgozzuk össze, amíg sima keveréket nem kapunk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát és 5 percig intenzíven dagasztjuk, amíg buborékos nem lesz a tészta. Takarjuk le tiszta konyharuhával és hagyjuk 60 percig kelni. Ha megkelt, két és fél centiméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát és lisztezett fánkvágóval vágjuk ki a fánkokat. Konyharuhával ismát takarjuk le a fánkokat és újabb 60 percig hagyjuk kelni, vagy amíg duplájára nem kel. Egy mély, vastagaljú edényben hevítsünk olajat és a fánkot 2-3 perc alatt süssük készre benne. papírtörölközőre téve az olajat itassuk le róla.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!