A MISS ALBANY DINER (Albany, NY, USA) egyike a legendás amerikai büféknek. A Hudson folyótól nem messze álló büfékocsi étlapján olyan népszerű tojásételek szerepelnek, mint a „Dutch Mothers Omelette”, a „The Bostonian”, vagy a „Black Bean Eggs”. Egyszerű ételek, amelyeket a hét minden napján ehetnek a vendégek, akikben nincs is hiány, mert ez a Diner is kulthelynek számít Amerikában. Sültkrumplija figyelemreméltóan tanulságos.

1946300

Miss Albany Diner (Albany, NY)

Miss Albany Diner

Miss Albany Diner

A Miss Albany Diner különösen tojásételeiről nevezetes, amelyek egyébként is kedvelt fogásai ezeknek a büféknek. Cliff Brown, a tulajdonos, különösen a hasábburgonyában leli örömét. A nyugdíjas mérnök igen elmélyült az étel készítésében, és háromféle variációban is kínálja az egyszerű ételt.

  • A hasábburgonyát le is nézhetjük és Cliff Brown igyekezetét is megmosolyoghatjuk, de mégis érdemes észrevenni benne azt az egyszerű, de hatékonyan működő marketinget, amit kár lenne lebecsülni. A nagy ötletek kutatása helyet sokszor éppen az ilyen lenézett apróságok teremtik meg a siker alapjait, de lássuk, hogy mit is talált ki Cliff, aki nem mondja, meg, hogy mi a legtökéletesebb, hanem három választási lehetőséget kínál a vendégeinek.

„Az első sárgás színűre sült. A második addig marad az olajban, amíg barnába nem fordul a színe. A harmadik „well-done” és mindenütt aranybarnára sütve jön ki az olajból” – mondja Cliff.

Recept: A sültkrumpli titka Cliff Brownnál

Az igazi „French fry” két fázisban készül. Így lesz belül puha és kívül ropogós. Érdemes kipróbálni.

  • 1. fázis: 105°C hőmérsékleten, éppen csak a víz forráspontja felett, néhány percig elősütjük a hasábburgonyát, majd az olajból kivéve szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
  • 2. fázis: 165°C hőmérsékletű olajba tesszük a hasábburgonyát és a megfelelő színűre készre sütjük
  • Megjegyzés: Heston Blumentahl receptjében a Chips (French Fries) már három fázisban készül. Az első fázisban éppen csak megfőzött hasábburgonyát, hűtőben lehűti, majd a főtt és lehűtött burgonyát 130°C hűmérsékletű olajban elősüti, aztán következik egy újabb hűtés, mint Cliff Brown receptjében. A készre sütést végül 190°C hőmérsékletű olajban végzi el H. Blumenthal ahogy a Miss Florence Dinerben is teszik.

Albany, NY, USA Photo: American rail Excursion

Csíki Sándor♣