A „FRENCH FRIES”, azaz a hasábburgonya nem különben egyszerű étel, mint a hagymakarikák (Classic Onion Rings), sőt,  talán egyszerűbb is. Nézzük hát meg, hogy miképpen is készül a sültkrumpli a Miss Florence Diner-ben. Sültkrumplit elvileg mindenki tud készíteni, ám akad hibáznivaló itt is. A burgonya minőségén túl a sütési technológia, hőmérséklet igen lényeges. Ezzel a feladattal még H.Blumenthal is elbíbelődött, bár szokása szerint a végére úgy túlbonyolította, hogy már ő sem úgy készíti, ahogy a tökéletesség jegyében nekünk elmesélte.

Miss Florence Diner, Photo: J.S. Schumacher

 Recept: “French Fries” (hasábburgonya)

  • Hozzávalók:
  • 8 db sütnivaló burgonya
  • Sütőolaj, só
  • Elkészítése: jó alaposan dörzsöljük, mossuk le a burgonyát, de ne hámozzuk meg. Vágjuk fel az ízlésünknek megfelelő vastagságúra (és alakúra). A sütésig tegyük vízbe. Mielött sütni kezdenénk, alaposan szárítsuk le a burgonyát.
  • Egy mély olajsütőben hevítsük 190°C-ra az olajat. Kis mennyiségekben, az olaj hőmérsékletére ügyelve süsük a burgonyát, amíg aranybarna nem lesz. papírtörölközőre téve itassuk le a felesleges olajat. Amíg forró, addig ízesítsük sóval. 150°C-os sütőben tartsuk melegen. Ketchuppal (mustárral, majonézzel) ízesíthetjük.

French Fries

miss-flos-interior

Csíki Sándor♣