A VALENTIN NAP a szerelemről, szeretetről szól, amikor a könnyű és gyors receptek számos előnye legjobban kiaknázható. Mert ugyan ki akarna töltött káposzta gőzben állva egész nap főzni, és ezzel az izgalmas este esélyeit rontani? Ugye, hogy senki. Ezzel szemben a gyorsan, elegánsan és könnyű kézzel elkészíthető parádés ízek kombinációja annál több sikerre számíthat. A pompásan behűtött pezsgő kötelező feltétele a sikernek, ahogy a gyertyák és a virág is.

A szerelem falatkái

489px-crostiniA recept elnevezésében szereplő „crostini” nem más, mint maga a ropogós, ízletes mennyország. Már csak ezért is méltó szövetségese a Valentin-napnak. Nem is bonyolult, nem is ismeretlen, mégis biztos siker. Amire szükséged van az egy szép kenyér, vagy ciabatta és egy éles kés, amivel vékony szeleteket szelsz a kenyérből. Majd ezeket a kenyérszeleteket sütőben 10-12 perc alatt olajjal, vagy olaj nélkül, sütés közben egyszer megfordítva megpirítod. Ha megpirult és kivettük a sütőből, hintsük meg olívaolajjal, sózzuk, őröljünk rá borsot és amíg meleg, adjunk hozzá parmezán forgácsokat.

Nem véletlenül nevezem sikerreceptnek Valentin-napi ajánlatomat. Az friss zöld saláta, a kéksajt, a dió, a vörösáfonya, a dióolaj és a ropogós ciabatta a jégbehűtött gyöngyöző pezsgővel igazán méltó a Valentin-nap erotikus légköréhez. A zene, az illatok és a hangulatfények, gyertyák csak kiemelik az étel (és a Kedves) szépségét.

A késsajt, a dió magas umami szintje, a szerotonin, a dióolaj (olívaolaj) zamatai, a vörösáfonya savassága, ropogós textúra – a pezsgővel. Ez már valami, amit érdemes is kipróbálni!

Recept: Valentin-napi kéksajtos crostini

  • Hozzávalók: 6 szelet fél centiméter vastagra szelt ciabatta (ne használjunk szeletelt toast kenyeret, mert  sem a Valentin-naphoz, sem a recepthez nem méltó, és az ígért élmény is elmarad), 2 evőkanál dióolaj (extra szűz olívaolaj is kiváló hozzá), 30ml durvára aprított, vágott dió, 60g apró darabkákra tört kéksajt (Roquefort), 2 evőkanálnyi szárított vörösáfonya.
  • 2 csésze fodros saláta (esetleg más dekoratív, esztétikus darabokra, szálakra téphető saláta, ruccola), 1 teáskanál Sherry-ecet (vagy vörös borecet, esetleg fehér)

TIPP: Első randevúra kétségtelenül kockázatos, de összeszokott pároknak már bátran ajánlom, hogy az összetevők között 2 evőkanálnyi mogyoróhagyma (shallot), vagy friss tavaszi újhagyma is szerepeljen. (Én imádom.)

  • Elkészítése: melegítsük elő a sütőt 200-210°C-ra. Helyezzük sütőpapírra a ciabatta szeleteket és a tetejüket kenjük meg az olaj felével (használjunk ecsetet). Tegyük a tepsit a sütőbe és 5-10 perc alatt süssük ropogósra. (A színéből lehet látni, hogy kedvünkre való-e már a crostini.) Amíg  a kenyérszeletek a sütő kellemes melegében pirulnak, könnyű kézzel keverjük össze a durvára vágott diót, a kéksajtot, a vörösáfonyát és a fakultatív összetevőnek ajánlott aprított mogyoróhagymát (Ha bevállalod!) Ha jónak ítéljük a pirítósainkat, akkor kivesszük a tepsit a sütőből és az előbbi sajtos keveréket a pirított crostini dióolajos felületére szórjuk. majd a tepsit visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a kéksajt rá nem olvad a kenyérre. Ez 4-5 perc alatt meg is történik.
  • Időközben a 2 csészényi fodros salátát, az 1 csapott evőkanálnyi mogyoróhagymát, 1 evőkanálnyi dióolajat (olíva olajat) és az ecetet egy edényben alaposan keverjük össze. (A hűtőbe téve ezt már korábban is elkészíthetjük.) Jó minőségű sóval ízlés szerint hintsük meg. (Nem kell, hogy „Fleur de sel” legyen, bár szép lenne hozzá, de legalább a durva szemű tengeri só ajánlott.)
  • A salátát a crostinivel tálaljuk. Mellé – leglábbis elsőre – száraz pezsgőt ajánlok. Persze, ha a Kedves csak édes pezsgőt hajlandó inni, nézzük el neki, hiszen Valentin-nap van.

crostini-ck-554682-lAz előbbi alapokon igen sokféle crostini készíthető. Mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mennyire sokféle, azonban érdemes észben tartani, hogy a crostini lelke a jó kenyér, tehát hosszan eltartható, ilyen-olyan kenyerekkel lehetőleg ne is kísérletezz.  A kéksajt nem mindenkinek kedves, a parmezán annál inkább, már csak a magas mennyei íz (umami) tartalma miatt is. Friss paradicsommal, uborkával is kísérletezhetsz, és sokminden egyébbel is. Még néhány sor és észreveheted, feltaláltuk a bruschettát, tapat, mezzét. Ilyen egyszerű!

Csíki Sándor♣