A KARÁCSONYI vendégváró krémsajtról és padlizsánkrémről már esett szó. Gordon Ramsay karácsonyi menüjének egy újabb darabja a karórépa és a kardamom leves. A keresztesvirágúak családjába tartozó karórépa, vagy vajrépa (Brassica napus L. var. napobrassica (L.) változatos módon készíthető el és a levelét is fogyaszthatjuk. Frissen retek helyett is fogyaszthatjuk, azonban annál némiképpen finomabb szerkezetű. Főzhető is, és leginkább a karalábé gasztronómiai helyét foglalja el.
A finnek roston sütik, hús mellé és egyik jellegzetes karácsonyi ételük, a „lanttulaatikko” is éppen karórépából készül. A svédek és norvégok burgonyával együtt is főzik és így készítenek burgonyapürét. Ez Skóciában is előfordul, de ott a főtt karórépát és burgonyát külön törik össze. Halloween alkalmából a tökhöz hasonlóan kivájják.
A karácsonyi ebéd olcsó és tökéletes alapanyaga lehet a karórépa, amelynek elkészítéséhez Ramsay hagymát tisztít és vág fel, majd halványító zellert aprít finomra. Lábosban olívaolajat hevít és a hagymát zellert együtt dinszteli benne. Egy csokor kakukkfüvet dob a lábosba és kevés vajat. Kardamom magot zúz durvára és ad a lábosba. Megtisztítja a karórépát, kockára vágja és a lábosba teszi, sózza, borsozza. Egy evőkanálnyi mézet ad a karórépához és a lábast lefedve folytatja a hozzávalók pirítását, dinsztelését. Amikor a cukrok szépen karamellizálódtak, csirkealaplevet (levest), ad a zöldségekhez (lehet zöldség alaplé is). Annyi levest adjunk csak hozzá, hogy sűrű téli levest kapjunk. Ne legyen híg! hagyjuk a készülő levest felforrni, majd adjunk tejszínt a fazékba. A levest néhány perc után tegyük mixerbe és mixeljük simára. Vajjal fényezzük. Az elkészült és tálalt levesre reszeljünk szerecsendiót és olívaolajjal is hintsük meg.
- Libasültről már többször is esett szó a blogon. Ezen a filmen Ramsay citrom és narancs héjat reszel, mozsárban, sóval és kínai ötfűszer keverékkel dolgozza össze, majd a liba gondosan beirdalt bőrét ezzel a keverékkel dörzsöli be. A liba hasüregébe félbevágott citrom és narancs darabokat helyezz… A libasütés további részleteiről a következő posztban lesz szó. 🙂
Örülök a visszajelzésnek, no és annak is, hogy tetszett. 🙂
Magyar ember honnan szerez karorepat?
Az étkezési répák közé tartozó rutabaga a Dunántúl nyugati, csapadékos részein régóta termesztett tarlórépával (más néven: kerekrépa), esetleg karalábéval helyettesíthető.
Koszonom a gyors valaszt! :o)
En az USA-ban gyakran sutottem, foztem karorepat (ott karalabe nem volt), de most Budapesten elek. Itt sajnos ez elerhetetlen. De jo tudni, hogy esetleg videken belefuthat az ember. Gondolom, ott is csak ismerettseg alapjan.
Nelkule is megvagyunk, csak felkeltette az erdeklodesemet a posztod.
(Gyerekkoromban nagyanyam termelt a kertjeben marharepat, de azt csak az alltoknak adta. Gondolom, ez is ugyanaz a csalad.)