AMIKOR MEGÍRTAM az „Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!
Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:
„Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”
© Nemzeti Gulyás Nap
- A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
- A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:
„Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
Az első lépés
- Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
- Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
- Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
- Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!
A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu
Csíki Sándor♣
A gulyás rengeteg esetben megtévesztő, ezt a szakmámban is tapasztalom és szükségesnek tartom részünkről, magyaroktól elmagyarázni és különbséget tenni a gulyás és pörkölt között, mert az esetek 90%-ban a külföldiek azt sem tudják mi az egyik és másik!
Jelen esetben ismételten megtévesztésre ad okot a gulyás nap alatt emlegetni a pörkölt, paprikás, lecsó, halászlé ételeket!
Természetesen mi tudjuk mi a különbség ezek között az ételek között, de ne adjunk ismételten megtévesztésre okot a hozzánk érkező turisták számára!
Felszolgáló vagyok és rengeteg esetben a pörköltet is gulyásnak rendelt vendégek meglepődve tapasztalják az asztalukra érkező tényleg gulyás látványát!
Van még mit fejlődnünk tájékoztatás téren, mert ugyebár a fütyülős sem pálinka!
Kedves Attila!
Ez bizony így van, s köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat velünk, ám ez a Nap, mint a nevében is benne van, Nemzeti Gulyás Nap, amit magyarok ünnepelnek szerte a világon, így aztán igen kevéssé okoz gondot, hogy egy külföldi képes-e a gulyás és a pörkölt között a mi fogalmaink szerint különbséget tenni. Ha érdekli, akkor könnyen utánajárhat, ha pedig nem érdekli, akkor meg amúgy is mindegy.
Egyébként magam is meglehetősen sokat írtam erről a témáról, így aztán nekem, Neked és az olvasóimnak úgyszintén nincs gondja a megkülönböztetéssel. A felszolgálónak külföldi vendég esetén talán érdemes rákérdeznie, hogy a vendég mire gondol, s a goulash, a Gulasch, stb. vagy a hazai gulyás (leves) érdekli.
Üdvözlettel:
Csíki Sándor