„A SOPRONI TAVASZI Napok sokszínűségét igazolja, hogy nem csupán a zene és a képzőművészet, de a gasztronómia is terítékre kerül. Március 13-án és 14-én rendezik meg a Soproni Ízutazás és Telebendő Napokat a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Vert perecek, langallók, soproni borok és sörök, csokoládé és marcipán, illatos kenyér, grillázs és karamellcsodák, kávékülönlegességek, koktélok, fagylalt, zöldség-, tészta-, gyümölcs- és zsírszobrászat, pálinka és borkóstolók – ízek, illatok, látvány!
Egyszóval ez a Soproni Ízutazás! A rendezvény a gasztronómia egy szeletét mutatja be, három fő vonalon haladva: vásári forgatagban, kiállításokon, valamint előadásokon és bemutatókon vehetünk részt, s egyben kóstolhatjuk meg a forradalmárok ételeit.” – áll a szervezők közleményében.
Soproni Ízutazás és Telebendő Napok
Ízutazás 2010. március 13-14. 10-18
- Vásári forgatag – Kizárólag háziipari termékekből/ méz, langalló, rábaközi perec, mézesek, tökös mákos és más finomságok./ Régiófókusz Szombathely
- Pálinka bemutató és vásár- Gusto, Brill, Zsindelyes, Birkás, Pannonhalmi Pálinkárium
- Soproni borút és vásár- Rigler Zsolt- Soproni Bormarketing műhely
- Sörgyár és termékei bemutató-kóstoló- Heineken Magyarország KFT
- Csokimanufaktura termékek bemutatója és vásár – Szamos Marcipán
- Marcipán termékek bemutatója és vására- Szamos Marcipán
- Mindennapi kenyerünk-Lipóti, Peresztegi, Panino, Lővér, pékség – termékbemutató, kóstoló
- Karamelldíszek és szobrok-Rózsa Krisztina magyar bajnok
- Grillázscsodák- Fekete Józsefné grillázsvarázsló
- Kávé és kávékülönlegességek, Barista képzés- Koffeinakadémia
- Koktélok és koktélkülönlegességek-mixerképzés: Bols Mixer Akadémia
- Híres emberek, neves ételei- Ingyenes kóstoló a forradalmárok ételeiből-Soproni éttermek
- Ingyenes fagylaltkóstoló a-2010 nyár ízeiből- Dömötöri cukrászda
Kiállítás
- Zöldségszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács Európa, világ és olimpiabajnok
- Tésztaszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács, Európa, világ és olimpiabajnok
- Gyümölcsszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács, Európa, világ és olimpiabajnok
- Zsírszobrászat- Bezovics Judith ételszobrász és társai
- Cukrászati kiállítás- Ünnepi készítmények- Soproni cukrászok, cukrászatok bemutatója
- Pékfantázia-Egyedi művek kenyértésztából
- Ételfotókiállítás – Vidék Íze szakmai folyóirat
- Helytörténeti Gyűjtemény- Kiállítás és érintőképernyős gasztronómiai utazás- Soproni Múzeum
- Alkalmazott művészet a gasztronómiában- NYME- Alkalmazott Művészeti Intézet-Sopron
- Belsőépítészet és vendéglátás- Formatív-Gandalf Design – Virtuális túra
- Gasztrotörténeti kiállítás- Séf szakiskola – Veszprém
- Soproni Borsuli- Élő László Borakadémikus, Lukács Szabolcs -Sommelier- Magyar bajnok
Előadások 20-30 fő: 2010.03.13
- 12.00. Gusto Pálinka bemutató és kóstoló
- 13.00. Soproni Pálinka és Pezsgőkészítés rejtelmei –Taschner Pincészet
- 14.00. Zila tortaforma szakmai bemutató és kóstoló – Zila cukrászat
- 15.00. Zsindelyes Pálinka bemutató és kóstoló
- 16.00. Sörkészítés, a sörcsapolás művészete- Film és csapolástechnika élőben-Heineken
- 17.00 Vendéglátók bora választás – Soproni Bormarketing műhely
Előadások 20-30 fő: 2010.03.14
- 11.00.Birkás pálinka bemutató és kóstoló
- 12.00.Különc borvidék- Horváth Ferenc szerző előadása a Soproni Borvidékről
- 13.00. Mézkóstoló-akáctól a gesztenyéig- Helyi méhészek
- Méz és pálinka duett együttkóstolás- Brill Pálinka és Őrségi méhészek
- 14.00. Marcipán történetisége és nagyjai- Filmen és élőszóban- Szamos Marcipán
- Csodálatos csokoládé- Filmen és élőszóban- Szamos Marcipán
- Csokoládé és bor együttkóstolás- Lukács Szabolcs-Szamos Marcipán
- 15.00. Pannonhalmi Pálinkárium bemutató és kóstoló
- 16.00. Sörkészítés, a sörcsapolás művészete- Film és csapolástechnika élőben-Heineken
- 17.00. Borválaszték határok nélkül- Élő László Borakadémikus
- Borkóstolás és borélvezet tudománya
- Élő László Nemzetközi Borakadémikus – Lukács Szabolcs Sommelier, Magyar Bajnok
Versenyek: 2010.03.13. 08.00-16.00
- A szépen terített asztal- Burián György emlékverseny-22fő – Liszt Ferenc K&K központ
- Kuktacsata –Regionális 20 fő- Soproni Vendéglátó Szakképző Iskola
- Séfpárbaj/- Soproni Séfek versenye-20fő – Soproni Vendéglátó Szakképző Iskola
Soproni válogatott éttermek 50% kedvezménnyel kínálják Sopron táji ételeit, menüit.
Hurrá, megyünk, ha sikerül a két macskát kölcsönadni.
Rábeszéltek, hogy menjek bohóckodni a séf párbajra! Akkor este akár jöhetsz a szélmalomba is Latyak vacsora estjére!
Polimer: itthon maradtunk, pedig szívesen mentem volna. De ez a remek idő nem csinált kedvet hozzá, hogy Sopronban ténferegjünk. Egy szakácsverseny önmagában pedig Pesten kívül majd akkor érdekel, ha valaki megfizeti legalább a hobbitudósítói benzinköltségemet.
Úgyis csak a vita lesz utána (mert közben nyilván rendeznek egy „Séfcsörte” nevű versenyt is Kapuváron, ahol nem olyan hotelszakácsok indulnak, mint Te, hanem igaziak), hogy melyiken milyen volt a színvonal és hány néző is volt a helyszínen. A vita később a spanok és bértollnokok között zajló alsó-középkategóriás becsületsértésekbe és feljelentésekbe torkollik. Miközben PL még mindig nem fizette ki a könyvelőjét… 🙂