SZTÁRPILÓTÁK SIKER-RECEPTJEI – Negyven Formula-1-es sztárpilóta sikertörténetei és kedvenc receptje található meg abban a könyvben, amely a How to Cook kiadó gondozásában jelent meg a Hungaroring 39. futamára, 2024-ben. A könyv úgy mutatja be a versenyzőket, ahogyan talán eddig még nem ismertük őket. Mészáros Sándor és Zsoldos Barna szakújságírók másfél évtizede jelen vannak a Formula-1 futamokon, amelyekről rendszeresen tudósítanak, és számos interjút készítettek a Formula-1 világának szereplőivel. Évtizedes személyes jó kapcsolatot ápolnak a jelenlegi pilótákkal és a legendákkal, a csapatfőnökökkel, a
Liberty Médiával, és a FIA vezetőivel is. Találkozásaik, beszélgetéseik során különleges sztorikat jegyeztek fel, és azt is megtudták, hogy melyik pilótának mi a kedvenc étele, és hogyan viszonyulnak a gasztronómiához. A versenyzők általában hazájuk gasztronómiáját részesítik előnyben, és azt is megtudhatjuk, hogy több pilótának van saját borászata, étterme, gasztronómiai vállalkozása.
A pilóták nemzeti ételeinek bemutatását, az ételfotókat, és a könyv szerkesztését Őszy-Tóth Gábriel végezte. Az ételeket a Dorothea Hotel Budapest Pavilon Restaurant kitűnő olasz séfje, Carmine Di Luggo készítette el, a How to Cook Kiadó munkatársa, Violet food stylist közreműködésével. Az ételfotók külön érdekessége, hogy a tálalásnál – tányérok, evőeszközök, szalvéták – a pilóták autóinak, és a csapatok színei köszönnek vissza.
A könyv másik különlegessége, hogy a Formula-1-es versenyzők ételeihez neves magyar borászatok – Bodri Pince (Szekszárd), a Royal Tokaj, és a Konyári Pincészet (Balatonlelle) – ajánlottak hozzáillő borokat.
A kötetben 40 sztárpilóta szerepel: a jelenlegi 20 versenyző és 20 legenda, akik közül 17-en világbajnokok. A könyvben természetesen helyet kapott a magyarok büszkesége, Baumgartner Zsolt, és a méltán népszerű Gerhard Berger osztrák, valamint Robert Kubica lengyel versenyző is.
A „Sztárpilóták siker-receptjei” könyv a How to Cook kiadó 26. kötete, amelynek névadó szponzora az Orlen, Közép-Európa vezető üzemanyag-kiskereskedője, amely 140 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, fő támogatói pedig a Hungaroring és az Ostermann, amely a magyar futamokra a jegyeket értékesíti. A könyv magyar és angol nyelven jelent meg, egy kötetben.
A könyv kapható a Hungaroringen, az Ostermann honlapján, a kiadónál, valamint a magyarországi könyvesboltokban is.
A könyvben szereplő 40 sztárpilóta névsora
Max Verstappen, Sergio Perez, Lewis Hamilton, George Russell, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Lando Norris, Oscar Piastri, Fernando Alonso, Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alexander Albon, Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou, Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen
Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio, Alain Prost, Sebastian Vettel, Niki Lauda, Nelson Piquet , Ayrton Senna, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Mika Häkkinen, Mario Andretti, Jenson Button, Damon Hill, Nigel Mansell, Kimi Räikkönen, Nico Rosberg, Jacques Villeneuve, Gerhard Berger, Robert Kubica, Baumgartner Zsolt
Ki, kicsoda?
Mészáros Sándor a kétezres évek eleje óta foglalkozik Formula–1-es újságírással, 2004 óta az Autósport és Formula Magazin, és a Formula.hu szakírójaként. 2019-ben első magyarként a sportág az állandó akkreditációval rendelkező újságírók közé sorolta. Nevéhez több mint 130 nagydíj helyszíni tudósítása, számos exkluzív interjú, a Száguldás és cirkusz című évkönyvsorozat, valamint a Formula Podcast csatornája fűződik.
Zsoldos Barna 2006 óta dolgozik Formula–1-es újságíróként, 2010-től a Nemzeti Sport munkatársa. Az országos sportnapilap képviseletében több mint 60 nagydíjról tudósított világszerte, számos exkluzív interjúval közelebb hozva a vb-sorozat sztárjait a rajongókhoz. 2014 óta a MOB sportévkönyvek F1-es szerzője, 2020-tól az M4 Sport nagydíjközvetítéseinek stúdióvendége, 2022 óta pedig a Sportrádió tudósítója.
Őszy-Tóth Gábriel 1983-ban kezdett a Hajdú-Bihari Naplónál belpolitikai és sportújságíróként, 1993-tól pedig a Magyar Nemzet belpolitikai rovatánál, de társszerkesztője volt az újság autós mellékletének is. 2000-ben az InfoRádió munkatársa lett, majd dolgozott a Magyar Televízió Híradójában is. 2001-ben Violettel megalapította a „How to Cook” könyvkiadót. A mai napig újságíróként interjúkat készít, a könyvek szerkesztője, de portréfotózással és ételfotózással is foglalkozik. A How to Cook Kiadó az elmúlt 25 évben 26 könyvet jelentetett meg ebben a sorozatban.
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!