Laurus nobilis - babérBABÉRLEVÉL – Az ételekben gyakran használok babérlevelet. Egyszerű a dolgom, mert több babérbokrom is akad a teraszomon, így aztán egész évben rendelkezésemre áll a frissen szedett babérlevél. A babérlevélnek a konyhai felhasználáson túl, legfeljebb a koszorú alapanyagként való hasznosítása jutott volna mindeddig eszembe. Most azonban kitárult előttem a világ azzal, hogy véletlenül elém került egy videó, amelyet veletek is megosztok. Ebben nem kevesebbet állítanak, mint, hogy a babérlevél füstje számtalan hasznos tulajdonsággal bír. Hogy igaza van-e, s milyen mértékben nem tudom, ezért kipróbáltam.

A babérlevélnek számos egészségügyi előnye van. Állítólag hatékonyan szabályozza a koleszterinszintet, csökkentik a stresszt, kezelik az álmatlanságot és szabályozza a magas vérnyomást. A babérlevél füstje segít csökkenteni a szorongást, a stresszt, a feszültséget és az álmatlanságot.

Égessetek babérlevelet

Az aromás babérlevél füstje nem kellemetlen, nem büdös, nem fojtó. Ha csak ennyi a félelmed, nyugodtan használd! Se stresszes, se feszült nem voltam, így aztán a stressz és feszültségoldó hatást nem tudtam ellenőrizni. Álmatlanság sem gyötör, így aztán azt sem. Ami viszont érdekel, hogy „üzemi körülmények között, vagyis a való életben, a lakásban a molylepkékre van-e hatása a babérlevél füstjének. Ez azért érdekes, mert mintha megszaporodtak volna a molylepkék. 20 perc után semmi hatást nem tapasztalok, de majd frissítem a posztot, aztán megosztom a kísérlet eredményét.

Kipróbáltam. Babérlevelet égettem a lakásban.

Kipróbáltam. Babérlevelet égettem a lakásban.

 

Mit állítanak a babérlevél füstjéről?

Sok mindent. A főzés körüli hasznairól elég sokat tudunk, de a fent említetteken kívül a légzőszervi rendszerre és a bőrre gyakorolt jó tulajdonságairól is említés történik a videóban. A babérlevél füstje a csótányokat és más hasonló rovarokat is elriasztja – állítják a videóban. De, szerencsére ezt sem tudom kipróbálni!

Hogyan csináljuk: Azt javasolja, hogy zárt ablakok mellett, égessünk száraz babérlevelet (a száraz illata erőteljesebb) a lakásban, majd hagyjuk el 10 percre a lakást. Néhány hasznos tűzrendészeti szabály említése sem marad el: ne a tűzjelző alatt füstöljünk, ne gyújtsuk fel a lakást! ha, 10 perc múlva vissztérünk a lakásba egy teljesen más atmoszférát találunk – ígéri. (S ebben lehet valami.) Az égetés mellett érdemes néhány babérlevelet (akárcsak a levendulát a ruhák közt) a sarkokban, a lakás rejtett zugaiban is elhelyezni

Fontos: A babérlevél füstje házi kedvenceinkre is veszélytelen!

Akinek ennyi kevés volt, kap még néhány percnyi videót.

  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!  A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo