Csíki Sándor (FOOD&WINE) - Haller-teraszÉTTERMI, GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2022 – A járvány ugyan eltereli a figyelmet, de azért ismét tele a világ azzal, hogy miféle trendek várhatók az új esztendőben, 2022-ben. Az előrejelzések egy része szimpla manipuláció, kereskedelmi trükk, más része naiv próbálkozás, a közhelyek emlegetése, harmadik része komolykodó tudományoskodás, negyedik része a szerkesztő megrendelésére, határidőre készült írás. Az ötletek dzsungelében persze mindig akad igazság is. Ötletek, ám arról többnyire szó sem esik, hogy miféle földrajzi régiók trendjeiről beszélünk és a trendet milyen történelmi, kulturális és gazdasági környezetre tartjuk érvényesnek.

Egészség, fenntarthatóság, csomagolás

Gasztronómiai, éttermi trendek témában immár 13. esztendeje, hogy minden év végén, vagy az új esztendő első napjaiban megjelenik a FOOD&WINE írása. Az előrejelzések gerincét az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérése adja.

2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott.

A National Restaurant Association felkérésére végzett legújabb kutatás szerint az egészség, a fenntarthatóság, a jobb csomagolási megoldások és a globális ízek a legnépszerűbb trendek között vannak. Az amerikai szakácsok szerint az Egyesült Államokban 2022-ben egyebek közt ezek a trendek élénkítik majd az étteremipart. Hudson Riehle, az ACF kutatásért és tudásért felelős vezető alelnöke szerint a válaszok az iparágról és a három generáció óta legsúlyosabb járványból éppen kilábaló országról is jó képet mutatnak

„Ahogy az iparág kiemelkedik a világjárványból, látjuk, hogy a fogyasztók az egészségre és a jólétre helyezik a hangsúlyt, és ez magában foglalja a táplálkozást is.” – mondta. „Ennek az igénynek a kielégítése érdekében a szakácsok felhasználják az étlapon és az ételkínálatban kiemelik funkcionális összetevőket, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak. Az év során fokozottan figyelni fogjuk, hogy az éttermek hogyan vezetik be ezeket a trendeket és értékeket.”

 

A legmenőbb kulináris trendek

Arra kérdésre, hogy 2022-ben melyek lesznek a legmenőbb kulináris trendek, a megkérdezett séfek többsége a következőket jelölte meg:

1. Fenntarthatóság
2. Növényi alapú élelmiszerek
3. Kényelmi ételek
4. Egészséges, immunrendszer erősítő ételek
5. Globális ételek és ízek

A fenntarthatóság – akárcsak az elmúlt évtizedben végig –  továbbra is befolyásoló tényező maradt. A felmérés szerint a fenntarthatóság 2022-ben is kiemelt szempont és jellemzően nagy hatással lesz az étlapok választékára és az éttermek működésére is – a helyi forrásból származó és fenntartható módon termesztett/termelt alapanyagok felhasználásától az élelmiszer-pazarlás csökkentéséig és az újrahasznosításig bezárólag. „Azt is szeretnék, ha a marhahús és a tenger gyümölcsei is fenntartható termelésből származnának” – mondta Riehle.

A TOP3 makrotrend a nulla hulladék / fenntarthatóság, az étlapok egyszerűsítése és az immunerősítők/ funkcionális hozzávalók.

A válaszadó séfek úgy gondolják, hogy, miután a fogyasztók a járvány csúcsán sok kényelmi ételt fogyasztottak [legalábbis Amerikában – szerk.], az eddigi választásaik most kezdenek majd egyensúlyba kerülni az egészségesebbnek vélt választásokkal, beleértve a növényi alapú fehérjéket, és azokat a hozzávalókat, alapanyagokat, amelyek immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a paradicsom, a bogyók, az olívaolaj, a magvak és az étcsokoládé.

Ugyanakkor az egyedi, gyakran nemzetközi ízek iránti vágy is előkelő helyen áll a listán. A Délkelet-Ázsiából, Dél-Amerikából, a Karib-térségből, valamint Észak- és Nyugat-Afrikából származó globális élelmiszerek vezetik a listát, csakúgy, mint az alkohol alapú és alkoholmentes italok az italoldalon, beleértve az elvihető koktélokat, fűszeres italokat, szénsavas vizet.

Az étlapok választékát, ízeit legjobban befolyásolóTOP5 régió: Dél-Kelet Ázsia(Vietnam, Szingapur, Fülöp-szigetek); Dél-Amerika (Argentína, Brazília, Chile); a karibi térség(Puerto Rico, Kuba, Dominika); Észak-Afrika (Marokkó, Algíria, Líbia); Nyugat-Afrika (Nigéria, Ghána, Nyugat-Szahara). Ide tartozik, hogy a fűszerek, szószok, fűszerkeverékek kategóriában a TOP3 TREND a koreai gochujang (ejtsd: kocshudzsang), a mexikói Tajin és az évek óta slágernek számító arab harissa.

A világjárvány idején világszerte nőtt az elvitel és kiszállítás, azonban a fogyasztók körében nőtt az igény az élelmiszerek minőségét, hőmérsékletét és biztonságosságát megőrző, környezetebarát csomagolóanyagok, csomagolások iránt. Talán ez az oka, hogy a csomagolás minden korábbinál hangsúlyosabb szerepet kapott a 2022-es előrejelzésben.

 

TOP10 általános trend 2022-ben:

  1. Fenntartható, újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolás
  2. Csomagolás, amely megőrzi az élelmiszerek minőségét, és biztosítja, hogy az élelmiszer jól utazzon a kiszállítás során
  3. Hőmérsékletet tartó csomagolás, amelyben a meleg étel meleg, a hideg étel hideg marad
  4. Nulla hulladék/fenntarthatóság
  5. Immunitást erősítő falatok
  6. A menü egyszerűsítése, kevesebb tétel
  7. Immunitást erősítő/funkcionális összetevők
  8. Növényi alapú szendvicsek
  9. Élelmiszerbiztonsági/ hamisítás-biztos csomagolás
  10. Alternatív édesítőszerek, például juhar- és kókuszcukor

 

Trendek – ugyanaz, másként

Az eddig írtakat színesíti a következő video is:

Ültessetek! Ültessetek rendületlenül!

A következő képek a Haller-teraszon, az 5. emeleten készültek. A növények is ott teremnek. A facebook oldalamon nagyon sok kép található és az instagramon is. Kövessetek!

Csíki Sándor - Haller-terasz

Haller-terasz

Haller-terasz

Haller-terasz

  • Egyébként más témákban is érdemes a blogon kutakodni. A profik is használják és igazuk van. Ettől profik!  A facebook oldalamon is nagyon sok kép található és az instagramon is!
  • Kövessetek és a haza fényre derül!

FOOD&WINE logo