MAJONÉZES TORTA – Majonéz és torta? Majonéz és csokoládé? Szokásaink és beidegződéseink  miatt ez a kombináció elsőre bizarrnak tűnik, azonban, ha a majonéz fő összetevőire, a tojássárgájára és az olajra gondolunk, már nem is lesz annyira elképzelhetetlen. Érdemes kipróbálni ezt az USA déli, hajdani rabszolgatartó államaiban feltalált és ma is népszerű süteményt. A majonézes csokoládétorta receptje, akárcsak a „Coca-Cola torta”, vagy a „Paradicsomleves torta”, a feketék kísérletező szellemét és az amerikai- és afrikai

kultúra déli államokban megszokott keveredését mutatja. Ezek a torták a vasárnapok ünnepi ételei voltak.

 

Majonézes csokoládétorta

A számtalan többé-kevésbé eltérő recept közül következzen a majonézes torta egy „bögrés” variációja.

  • Hozzávalók:
  • 1 bögre  majonéz (nem light!)
  • 1 bögre cukor,
  • 1 bögre meleg víz,
  • 2 bögre liszt,
  • 3 púpozott ek. jó minőségű kakaópor,
  • 2 tk. sütőpor,
  • 1 tk. vaníliás cukor,
  • ¼ tk só.

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
  2. Egy nagy keverőedényben keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport és cukrot.
  3. Adjuk hozzá a majonézt, a meleg vizet és vaníliás cukrot és keverjük, amíg jól összekeveredik. (Ne használjunk elektromos keverőt!)
  4. A keveréket öntsük vajjal kikent, lisztezett tepsibe, majd 35-40 percig süssük, vagy amíg a tészta belül megsül.
  5. Ha kihűlt, hintsük meg porcukorral, vagy a tortalapot vágjuk félbe és kenjük meg jó minőségű csokoládékrémmel.

Majonézes csokoládétorta

 

Csíki Sándor♣