OSAMA SÉF RECEPTJE – Osama Kutaini, a Buddha-Bar Budapest séfje ezúttal egy ünnepi, házias szír ételt készít. Ez a zöldségragus bárány csicseriborsós bulgurral kerül a tányérra. Az étel stílusa, világa, a berber eredetű kuszkuszt idézi. A csirke és/vagy birka, bárány mellé a leghíresebb kuszkuszok általában hét különféle zöldséget tartalmaznak. A hét nevezetes “zöldség” a következő:
- fehérrépa (karórépa),
- cukkini,
- lóbab,
- paradicsom,
- sütőtök,
- mazsola,
- méz.
A hét összetevő lehet négy, vagy öt is, attól függően, hogy mihez jutunk hozzá, de lehet más is, mint a felsoroltak, és mint említettem, az összetevők aránya szabadon változtatható. Az Osama séf receptjében szereplő zöldségragut a fenti zöldségekkel kiegészítve továbbra is hiteles arab-szír ételt kapunk.
A teljes videó előzetese
Osama séf receptje – zöldségragus báránycsülök bulgurral
- I. Hozzávalók (a bulgurhoz):
- bulgur (szépen megmosva)
- olívaolaj (vagy vaj, tisztított vaj)
- só, bors, kardamon, babérlevél
- csirke alaplé (húsleves)
- csicseriborsó
Bulgur elkészítése: A bulgurt 15-20 percig, hideg vízben mossuk áztatjuk. Edényben olajat (vajat) hevítünk és rövid ideig pirítjuk benne a bulgurt. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet adunk hozzá, s ha van kardamont is. 1 kg bulgurhoz 1,5-2,0 liter alaplevet számítva, a bulgurt felöntjük. 15-20 percig, fedő alatt pároljuk. Ha elkészült, főtt csicseriborsót keverünk hozzá.
- II. Hozzávalók (a zöldségraguhoz):
- tisztított vaj (ghí), vagy vaj
- hagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- zöldborsó
- paradicsompüré
- Só, bors, babérlevél, kardamon
- arab hétfűszer keverék
- csirke alaplé
- zöldborsó
- kockára vágott burgonya
Zöldségragu elkészítése: Edénybe tisztított vajat öntünk (vagy: olajat, vajat), hozzáadjuk a hagymát (nem szükséges nagyon finomra vágni) és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott fokhagymát és a sárgarépát. Beletesszük a paradicsompürét, babérlevelet, kardamont. Sózzuk, borsozzuk és arab hétfűszer keverékkel (feketebors, paprika, római kömény, koriander, szegfűbors, szerecsendió, fahéj és kardamom) is ízesítjük. Pirítás után alaplével felöntjük és hozzáadjuk a zöldborsót és a kockára vágott burgonyát. 30 percig gyöngyözve főzzük.
- III. hozzávalók (a báránycsülökhöz):
- báránycsülök (de lehet már hús is, például csirkecomb)
- víz
- hagyma (egészben)
- répa (nagyobb darabokban)
- rozmaring
- fahéj
- feketebors
- babérlevél
- só
Elkészítése: Mivel a báránycsülök elkészítése tart a legtovább, ezért érdemes ezzel kezdeni a főzélést. A báránycsülköt a zöldségeket, fűszereket tartalmazó főzőlében 2-3 óra alatt puhára főzzük, majd csonttal, vagy kicsontozva a zöldségraguhoz adjuk, A raguban rövid ideig még tovább főzzük. (lásd videó!)
- Tálalás: A videón látottak szerint, a bulgurra halmozzuk a zöldségragus báránycsülköt, amit fenyőmaggal is megszórunk (el is maradhat). Az ételhez finom petrezselyem saláta (tabbouleh) ajánlott.
Osama séf receptjei (youtube és foodandwine.hu)
- https://www.youtube.com/results?search_query=osama+kutaini
https://www.foodandwine.hu/?s=osama+s%C3%A9f
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!