CHOW MEIN SZENDVICS – A 1960-as években, éppen a legutóbbi nouvelle cuisine születése idején Richard Wing, a sokat utazó George C. Marshall Nobel-békedíjas tábornok korábbi személyi szakácsa készített újdonságnak számító fúziós kreációkat, így ő tekinthető a fúziós konyha egyik nagy úttörőjének, miközben a már korábban Amerikába érkező kínaiak is egymás után nyugatosították a kínai konyha ételeit. Wing egyébként egy Hanford nevű kaliforniai kisváros kínai negyedében, az 1883-ban alapított és
123 év folyamatos működés után 2006-ban bezárt Imperial Dynasty étteremnek volt a legsikeresebb séfje. Az étterem fokhagymás, enyhén kesudió zamatú éti csigája (Escargots á la Bourguignonne) hosszú évtizedekig a legkeresettebb étel volt. A 2010-ben, 89 esztendős korában elhunyt Wingről azt tartják, hogy a kínai és a francia konyha kombinálásával alkotta meg az irányzat első ételeit. Konyhája azonban, mint mondja, „sokkal inkább francia, mint kínai” – egy csipetnyi orosz, német, olasz és svájci zamattal. Ennek a stílusiránynak, az ázsiai és mediterrán, leginkább francia konyha ötvözésének ma is a legnagyobb a tábora. Erre utal a fúziós konyha gyakran idézett szlogenje is: „East meets West.” (Kelet találkozik a nyugattal).
Chow Mein szendvics – Fall River, Massachusetts
A Chow Mein első ismert amerikai írásos említésére az 1920-as évek elején, Sinclair Lewis, Main Street című könyvében került sor. A Chow Mein olcsó volt és laktató, ezért az 1920-as évektől nagy népszerűségnek örvendett a munkások körében. A Chow Mein szendvics az 1930-as 1940-es évektől jött divatba.
A Massachusetts államban található kilencvenezer lakosú Fall River a legfúziósabb amerikai szendvics, a chow mein szendvics városa. A kínai diaszpórában is népszerű „chow mein” jelentése: „sült tészta”. Az amerikai kínai konyhában a süt tészta többnyire csirkehússal, de marhával sertéssel, vagy akár tofuval gazdagodik és leggyakrabban hagyma és szárzeller is akad az ételben. A Chow Mein lehet gőzölt és ropogós, hongkongi stílusú.
A Chow Mein Amerikában sokat formálódott. Ennek tudatában nem meglepő, hogy Fall River híres Chow Mein ételének mártása is jóval közelebb áll a klasszikus helyi, New England régióbeli gravy mártáshoz, mint a kínai gyökerekhez.
Szuper ropogós, hongkongi stílusú chow mein készítése (1-2. rész)
Chow Mein szendvics készítése
A Chow Mein szendvics, mint az már kiderülhetett, a hamburger buci és némi amerikanizálódott sült tészta (chow mein) kombinálódása. A következő videó már azoknak is érthetővé teszi mindezt, akik eddig nem látták át.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!