FIRENZEI PACAL (Trippa alla fiorentina) – A pacal férfiasabb étel, mint a pörkölt, s e tekintetben egy lapon sem lehet említeni a nőies lecsóval. A pacal a szegény ember szegényes kosztja. A szegény ember olyan alapanyagokból is főz, amit az úri népek nem fogyasztanak, vagy csak akkor, ha drága és sznob helyen, ünnepelt séftől készítve, a hely szellemétől egzotikussá lényegítve
tehetik. A szegény ember tüdőt eszik, lépet, körmöt, pofát, tőgyet, s a marha, vagy birka jó időkben kutyának vetett zöldes-fekete gyomrából mossa ki a bélsárt fáradságos munkával, órákon keresztül, hogy aztán gőzzel telt kicsiny konyhájában hosszú órákon át készítse a cseppet sem illatos hozzávalót.
Paradicsomos toszkán pacal, parmezánnal ízesítve (Trippa alla fiorentina)
A pacal meglehetősen népszerű egész Olaszországban, így aztán van firenzei, milánói, római, genovai és mindenféle más módra készített, egymáshoz azonban hasonló változata is. Ezúttal az egyik toszkán változat receptje következik.
- Hozzávalók (4 személyre):
- 2 kg tisztított, aprított pacal
- só
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 szál sárgarépa, finomra aprítva
- 1 szál szárzeller levéllel, finomra vágva
- 5 ek. (75 ml) olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 3 babérlevél
- 1 rozmaring ág (10 cm)
- 500 g érett, hámozott, aprított paradicsom
- 300 ml száraz fehérbor
- frissen őrölt fekete bors
- 5-6 friss bazsalikom levél, tépkedve
- 5-6 szál petrezselyem zöldje finomra vágva
- 4 ek. frissen reszelt parmezán
Elkészítése:
- A pacalt bő vízben tegyük fel főzni, majd 2-3 perccel azután, hogy forrni kezdett, öntsük le róla a vizet.
- Adjunk friss vizet a pacalhoz és másfél, két órán át, vagy amíg meg nem puhul, bő sós vízben főzzük.
- Amíg a pacal fő, egy nagy edényben 3 evőkanál olívaolajon dinszteljük a hagymát, zellert, sárgarépát (lásd: mirepoix).
- Adjuk a zöldségekhez a fokhagymát, babérleveleket, rozmaring ágat.
- Adjuk hozzá a paradicsomot és a fehérbort. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a szószt gyakori kevergetés mellett, hagyjuk fele mennyiségűre redukálódni.
- Adjuk a szószhoz a megfőtt, leszűrt, lecsöpögtetett, puha pacalt és főzzük a szószban további 15 -20 percig. (Ügyeljünk, hogy ne égjen le! Ha szükséges, kevés fehérbort adhatunk hozzá.)
- Ha elkészült, adjuk hozzá a tépett bazsalikom leveleket és a finomra vágott petrezselyem zöldjét.
- Keverjük az ételhez a maradék olívaolajat és a frissen reszelt parmezán sajtot, majd az ételt tálaljuk melegen.
- Tippek: A toszkánok híresen kedvelik a babot, ezért aztán nem idegen, ha a firenzei pacalhoz fehér bab is kerül, ahogy azt a következő videón is láthatjuk. A videón az ízesítésül használt parmezán helyett Grana Padano sajtot használnak.
megfőzzük. 🙂