AZ OLAJFÁK HALÁLA – Az olívaolaj Magyarországon is népszerűvé vált. Sokan használjuk, szeretjük, ennek ellenére a közvéleményben alig tudatosult a Xylella fastidiosa nevű baktérium pusztító jelenléte az olasz és ma már a spanyol olajfa ligetekben. Igaz, a hazai szőlőkben való megjelenése sem túlzottan ismert, pedig van mitől tartani és a 19. század végi filoxéravész is jól mutatja, hogy egy ilyen növénybetegség óriási károkat okozva, egész Európa kultúrtájait

képes átformálni és ezzel az emberek életét és megváltoztatni. AZ Amerikából származó leanderekkel behurcolt betegség óriási veszélyt jelent a szőlő, olajfa, citrus, csonthéjas ültetvényekre, de a tölgyerdőket is pusztítja. Világszerte mintegy 300 növényfajból izolálták már. A baktériumokat a faszövetekből táplálkozó, a felmelegedéssel egyre északabbra húzódó kabócák viszik tovább a tápcsatornájukban.

„A Xylella fastidiosa nevű baktérium a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülés, súlyos fertőzéskor fapusztulást.” – olvasható a nébih honlapján.

A Xylella fastidiosa különböző alfajainak felbukkanása Európa olívaolaj ligeteiben

A Xylella fastidiosa különböző alfajainak felbukkanása Európa olajfa ligeteiben, és az azonosított fertőző fészkek száma 2017-ben.

A betegség okozta levélszáradás

A betegség okozta levélszáradás

„Olaszországban (2013) a ’pauca’ alfaj egy törzse (’CoDiRO’) jelent meg, Közép-Amerikából, valószínűleg fertőzött leander növényekkel került be és már több mint 1 millió olajfa pusztulását okozta. Azok környezetében pedig már kimutatták mandulán és leanderen is. Ezen felül számos más (kb 18) gazdanövényéből.” (nébih)

Fertőzött olajfák Pugliaban

Fertőzött, száradó olajfák Pugliaban

A gyógyíthatatlan Xylella fastidiosa fertőzésben elpusztult olajfák Olaszországban (Puglia).

A gyógyíthatatlan Xylella fastidiosa fertőzésben elpusztult olajfák Olaszországban (Puglia).

Nagy a veszély

Fontos! Ne hozzunk haza külföldről növényeket! Ne szedjünk Pugliában, Nápolyban a Beleár szigeteken vagy másutt „olyan szép volt” leandereket, hogy majd itthon gyökereztetjük és elültetjük, mert fertőzött lehet, amivel nagy bajt okozhatunk. Gondoljunk a filoxéravészre! Ez az apró rovar, a filoxéra, nem csak a kultúrtájat rajzolta át, hanem sokakat a korábbi életvitelük teljes feladására kényszerített. A Xylella fastidiosa nevű baktérium még ennél is nagyobb katasztrófát idézhet elő Európa ültetvényeiben.

Csíki Sándor♣