BOCUSE d’OR 2018 – Mint arról a Vendéglátás Magazin elsőként beszámolt: Pohner Ádám és Csillag Richard nyerte a Bocuse d’Or hazai döntőjét, így ők képviselik Magyarországot a torinói európai döntőn. A második helyezett Volenter István és Friderika Spekova, a bronzérmes Veres István és Szabó Dezső lett. A legjobb commis díját Friderika Spekova nyerte, a legszebb zöldséges tálat Veres István, a legjobb hústálat Volenter István készítette. A legjobb csapat díját Volenter István és Friderika Spekova kapta, a legjobb konyhai munkáért pedig Pohner Ádám részesült különdíjban. Február 8-án rendezték a Bocuse d’Or hazai döntőjét, amelynek tétje a torinói európai döntőre való kijutás volt.
- A hústál kötelező eleme a borjúszűz, -csülök és velő volt, míg a vegetariánus tányéron rizottó rizst, fürjtojást és Gorgonzolát kellett használni, ezek egészültek ki a szerdán kisorsolt két meglepetés alapanyaggal, a metélőhagymával és a zöldborsóval. A csapatok a bevásárlás szintén szerdán, a METRO Sirha Budapesten felállított standján végezték, erre 30 percük volt.
A hat séf-commis páros reggel 9 órától, 15 percenként kezdte meg a munkát, az első tálakat délután 14 órától prezentálták a hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrinek. A versenyhelyszínen az
- egyes boxban Elek Richárd és Dávid Zsombor,
- a kettesben Veres István és Szabó Dezső,
- a hármasban Volenter István és Friderika Spekova,
- a négyesben Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik,
- az ötösben Garai Ádám és Lendvai Levente,
- a hatosban Pohner Ádám és Csillag Richard
foglaltak helyet, és a rajtok sorrendje is ennek megfelelően alakult.
A versenyzők munkáját a három tagú konyhai, valamint a 14 tagú nemzetközi szakemberekből álló kóstolózsűri értékelte. A zsűri elnöke a három Michelin-csillagot jegyző albai Piazza Duomo séfje, Enrico Crippa, aki majd Torinóban is elfoglalja az elnöki széket. Mellette található a svéd Henrik Norström is, aki 2001-ben az ezüst szobrot vihette haza a Bocuse d’Orról.
A nyertes páros a Bocuse d’Or európai döntőjén, június 11-12-én Torinóban vívhatja ki a lyoni döntőre való továbbjutás jogát, ahol a kötelező alapanyag a borjúkaraj és a rizottó rizs lesz. És az is kiderült, hogy az európai döntő zsűrijének elnöke Széll Tamás lesz.
A versenyzők
- Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
- Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt öt évvel ezelőtt Lyonban, ahol a 10. helyezést érték el. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
- Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.
- Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Molnár Gábor commis-jaként versenyzett három évvel ezelőtt a 13. helyet szerezték meg Lyonban, ő maga a 2016-os magyar döntőn második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
- Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben, vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje.
- Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.
Képek a SIRHA-ról
- Gratulálok a győztes csapatnak!
(A Vendéglátás Magazin írásának felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)
Szeretnék elmenni Torinoba, drukkolni a magyar csapatnak. A kinti magyarok szerint ingyenes a belépés. Ha kell fizetni, akkor is. Segítséget kérek