Szilvalekváros papucsAUGUSZT CUKRÁSZDA – Az Auguszt cukrászdinasztia hamarosan belép alapításának 148. évébe – de a 2017-es év különösen emlékezetes volt számukra, hiszen a cukrászdának otthont adó Fény utcai üzlet ez év májusában ünnepelte megnyitásának 60. évfordulóját. Így ez a karácsony is a 60. lesz az itt töltött ünnepek sorában, ezért a karácsonyváró sajtó délutánon Auguszt József néhány mondatban felidézte az újrakezdés éveit. Az 1870-ben alapított Auguszt Cukrászda

1951-ben államosításra került, az Auguszt családot pedig kitelepítették Taktaszadára. Két év múlva térhettek vissza Budapestre, de üzleteiket és iparengedélyüket nem kapták vissza: az 1950-es évek munkásainak hétköznapjai vártak rájuk. A család életében az 1957-es év hozott szerencsés fordulatot, mikor a műhellyel együtt mindössze 30 négyzetméteren, a cipész és a Fény utcai piac tőszomszédságában, egy kölcsön fagylaltgéppel megnyithatták új üzletüket, mely jó alapot adott a cukrászdinasztia hírnevének és tevékenységének újjáépítéséhez. Az ötvenes években sokkal kisebb választékkal dolgoztak, de sokkal nagyobb mennyiségeket adtak el. Az évek során az életszínvonal javulásával és az üzlet alapterületének növekedésével nőtt lehetőség és a vásárlói igény a szélesebb választékra, ennek ellenére az Auguszt fénykorában, a két világháború között kialakult süteményrepertoár a rendszerváltás idejére került vissza a kínálatba. Akkor a határok megnyitásával megváltozott a vásárlók köre, de a régi vásárlók is igényelték a külföldön megismert újdonságokat.

Fatörzs torta

Fatörzs torta

A hagyományok mentén történő folyamatos megújulás mestere Auguszt Ibolya, aki az idén a szilvára építette fel a szezonális karácsonyi süteménykollekciót, mely december 31-ig szerepel majd a cukrászda kínálatában – emellett természetesen készülnek a hagyományos kedvencek is.

Szezonális újdonságok:

  • Szilvás bejgli
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Fehér csoki alagút mangóval és kókuszos dacquoise piskótával
  • Szilvás trüffel
  • Szilvás marcipándesszertek
  • Szilvás papucs

Hagyományos desszertek:

  • Diós ás mákos bejgli
  • Karácsonyi kuglófok
  • Moszkauer fekete és fehér csokival
  • Csokoládés narancsív
  • Kandírozott narancshéjjal töltött datolya
  • Sós aprósütemények (pogácsák, hasék)
  • Koldustallér, bonbonok és édes aprósütemények
  • Marcipánfigurák
  • Fatörzs
  • „Csokis kutya” – narancslekvárral töltött csokialagút pirított mandulával díszítve
  • Fűszeres, szirupos birsalma

Ajándékba adható, díszdobozos „Utazó sütemények”:

  • Fehér csokis alagút mangóval és kókuszos dacquise piskótával
  • Fatörzs étcsokoládéval és aszalt szilvával
  • Málnás pisztáciakenyér
  • Bejgli
Trüffel

Trüffel

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣, Fotók: Tóth Milán / tothmilan.hu)