BUDAPEST ÉTTEREM, OGYESSZA – Az internetet böngészve és a képeket vizsgálgatva, jó külföldi magyar étterem nem sok akadhat. Többségük, minden bizonnyal 1956 után nyílt meg. Nagyobb részüket a kivándorlók, emigránsok (akkoriban még disszidenseknek nevezték őket), kisebb részüket pedig a szocialista magyar állam alapította.
Ma már minden lakott kontinensen előfordulnak magyar éttermek, kisvendéglők, kifőzdék, büfék, jellemzően magyar gyökerekkel, részben-egészben magyar kézben. Az ogyesszai magyar étterem, a „Budapest” azonban számos tekintetben eltér az eddig megszokott kliséktől, hiszen közvetlen magyar kötődése nincs, ráadásul az eleganciájával, kifinomultságával igen magasra állítja a külföldi magyar éttermek mércéjét (is).
- Párizsban a Le paprika kínál gulyáslevest, Hortobágyi palacsintát, pörköltet,
- Londonban a legismertebbek közé tartozó Gay Hussar vacsora étlapján találhatunk Hortobágyi húsos palacsintát, borjúpörköltet galuskával
- Helsingborgban a Glada Änkan (Víg özvegy) étlapjáról sem hiányzik a húsos palacsinta, ahogy a gulyásleves (svédül: Gulaschsoppa) sem.
- Calgaryban a Jonas’ Restaurant étlapján találkozhatunk ismerősen hangzó babgulyással és csírkepaprikással.
- Bécsben szívében, a Stephansplatz közelében Ilona Stüberl vendéglője kínál 1957 óta magyar ételeket.
- Ogyesszában a Budapest Étterem (Ресторан«Будапешт») elegáns környezetben kínál fine-dining ambíciójú, magyar ihletésű ételeket.
Tatjána Gelb
Az Ogyesszai Budapest Étteremre a jól főző, jól író, tehetséges és csinos blogger, Tatjána Gelb hívta fel a figyelmem. Tánya a Nosalty oldalán így ír magáról:
„A családom soknemzetű, ezért jól ismerem és szeretem az orosz, ukrán és zsidó konyhát, és jól haladok a magyar konyha megismerésével és népszerűsítésével.”
- Tatjána Gelb a „Rosszijszkij Kurier” nevű havilap kulináris szerkesztője. Orosz nyelvű blogjának magyar neve: Tangó serpenyőkkel – Tánya Gelb kulináris enciklopédia. Gyakori szereplője, kulináris szakértője oroszországi konyhai show-műsoroknak is.
Ogyessza – Privoz Piac
Ukrajna ötödik legnagyobb, nagyjából egymillió lakosú városának, legfontosabb kereskedelmi központjának neve ukránul Одеса (Odesza); oroszul Одесса (Ogyessza). 2014-től ez az Ukrán Haditengerészet fő támaszpontja, de akad itt más békésebb látnivaló is, mint a nevezetes Potyemkin (Primorszki) lépcső, az Operaház, a Voroncov palota, vagy a Deribaszovszkaja utca. A gasztronómia iránt érdeklődőknek a piacok különösen érdekesek lehetnek és a mediterrán Ogyessza ebben is kínál érdekes látnivalókat. Tatjána és az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov, Ogyessza legnagyobb, 1827 óta működő piacára, a Privoz utca 14 szám alatti Privoz Piacra is ellátogattak, ahonnan a séf az alapanyagai egy részét is beszerzi.
Andrej Dromov séf – Budapest Étterem, Ogyessza
Az ogyesszai Budapest Étterem séfje, Andrej Dromov, Moszkvában és Párizsban tanult, s persze Budapesten is stázsolt. Dromovot Ukrajna tíz legjobb séfje között tartják számon, s a „Főzés együtt” című TV-műsorát is sokan nézik.
- Követi, és hat is rá a fine-dining nyugati gasztronómia, mint azt az alábbi étel is mutatja.
A Budapest Étterem (Ogyessza) képei
- Köszönet Tányának, hogy felhívta a figyelmem erre a minden szempontból kuriózumnak tekinthető, Budapest nevű, s vállaltan magyar (is) étteremre Ogyesszában. Tervezem, hogy az idén még meglátogatom. Addig is az elérhetőségek, ha valaki arra járna.
- Cím: ул. Жуковского, 34, г. Одесса, 65045 (Ogyessza, Zsukovszkává, 34.)
- Telefon: +38 (048) 787 86 86
- E-mail: info@budapest.od.ua
- Honlap: Ресторан«Будапешт»
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!