TOP 50 – a világ legjobb 50 éttermének élén a Restaurant Magazine szerint az olasz Massimo Bottura séf Osteria Francescana (Modena) nevű étterme végzett. Az angol Restaurant Magazine értékelésében a Osteria Francescana 2011 „még csak” a világ 4. legjobb étterme volt, majd 2013-ban a 3. legjobb, az ötvenből. Az Osteria Francescana az olasz étteremkalauz a l’Espresso – Ristoranti d’Italia szerint is a legjobb olasz étterem, s ezek után már egyáltalán nem meglepő, hogy a Michelin Guide is 3 Michelin-csillaggal jutalmazta.
Massimo Bottura leírásában a stílusa a
„Tíz mérföld távolságban látható hagyományos konyha.”
2016-ban a Restaurant Magazin TOP 50 étterme
- Osteria Francescana, Modena (Olaszország) – A világ legjobb és Európa legjobb étterme
- El Celler de Can Roca, Girona (Spanyolország)
- Eleven Madison Park, New York (USA) – A legjobb észak-amerikai étterem
- Central, Lima (Peru) – A legjobb dél-amerikai étterem
- Noma, Koppenhága (Dánia)
- Mirazur, Menton (Franciaország)
- Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
- Narisawa, Tokió (Japán) – A legjobb ázsiai étterem
- Steirereck, Bécs (Ausztria)
- Asador Etxebarri, Atxondo (Spanyolország)
- D.O.M. , Sao Paulo (Brazília)
- Quintonil, Mexikóváros (Mexikó)
- Maido, Lima (Peru)
- The Ledbury, London (UK)
- Alinea, Chicago (USA)
- Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
- Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
- White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
- Arpège, Párizs (Franciaország)
- Amber, Hong Kong (Hong Kong)
- Arzak, San Sebastian (Spanyolszág)
- The Test Kitchen, Fokváros (Dél-Afrika) – A legjobb afrikai étterem
- Gaggan, Bangkok (Thaiföld)
- Le Bernardin, New York (USA)
- Pujol, Mexikóváros (Mexikó)
- The Clove Club, London (UK)
- Saison, San Francisco (USA)
- Geranium, Koppenhága (Dánia)
- Tickets, Barcelona (Spanyolország)
- Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
- Nihonryori RyuGin, Tokió (Japán)
- Restaurant André, Szingapúr (Szingapúr)
- Attica, Melbourne (Ausztrália) – Óceánia legjobb étterme
- Restaurant Tim Raue, Berlin (Germany)
- Vendôme, Bergisch Gladbach (Németország)
- Boragò, Santiago (Chile)
- Nahm, Bangkok (Thaiföld)
- De Librije, Zwolle (Hollandia)
- Le Calandre, Rubano (Olaszország)
- Relae, Koppenhága (Dánia)
- Fäviken, Järpen (Svédország)
- Ultraviolet, Shanghai (Kína)
- Biko, Mexikóváros (Mexikó)
- Estela, New York (USA)
- Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)
- Combal.Zero, Rivoli (Olaszország)
- Schloss Schauenstein, Fürstenau (Svájc)
- Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA)
- Quique Dacosta, Denia (Spanyolország)
- Septime, Párizs (Franciaország)
Néhány más díj
- A világ legjobb cukrásza: Pierre Hermé, Paris, Franciaország
- A világ legjobb női séfje: Dominique Crenn, San Francisco, USA
- A „séfek séfje” díj: Joan Roca, Girona, Spanyolország
- Fenntartható étterem díj: Relae, Koppenhága, Dánia (Chef: Christian Puglisi)
Köszönöm az írást, nagyon inspiráló!