TOP 100 MAGYAR ÉTTEREM – 2016 február 29-én, hétfőn este a Larus Étterem és Rendezvényközpontban megrendezett gálán, sok száz résztvevő jelenlétében adták át a Dining Guide díjait, az Év Étterme díjat. A Magyar Konyha szerkesztő bizottságának elnöke, Lévai Anikó, az előző évekhez hasonlóan három magyar termelőnek adott át díjat. Díjat kapott Sándor Tamás sajtkészítő, a hagyományos hegyvidéki sajtokat előállító Bükki Sajt (Mónusbél) képviselője, Balogh Nagy Erzsébet, keleméri juhtenyésztő
(Keleméri Báránykák) és Szabó György, a Györgytea (Bükkszentkereszt) alapítója. Ugyancsak február 29-én jelent meg a 2016-os Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, amelyet március elsejétől lehet megvásárolni az újságárusoknál. Az új, 100 pontos pontozási rendszert követő Étteremkalauz a TOP 100-as rangsor mellett további, több mint 200 étteremről és street food helyről tájékoztat.
A Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai (2016)
Fődíj (Év Étterme)
- A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj – Onyx
Különdíjak
- Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx
- Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha, Sárközi Ákos, séf
- Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter séf
- Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA, Fehér Gábor séf
- Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile, Kövér Gergely séf
- Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola
Magyar Konyha – Az Év Termelője Díj
- Sándor Tamás (Bükki Sajt, Mónusbél)
- Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák, Kelemér)
- Szabó György (Györgytea, Bükkszentkereszt)
A Dining Guide Étteremkalauz legjobbnak tartott, TOP 10 étterme
- 92 pont – Onyx – Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros
- 92 pont – Costes – Palágyi Eszter séf
- 90+ pont -Borkonyha – Sárközi Ákos séf
- 90 pont – Costes Downtown – Miguel Viera ésTiago Sabarigo séfek
- 87 pont – Salon – Wolf András és Fekete Antonio séfek
- 86 pont – Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
- 85 pont – Arany Kaviár – Nyíri Szása és Kanász László, séfek
- 84+ pont – MÁK – Mizsei János séf
- 84 pont – Émile – Kövér Gergely séf
- 83+ pont – Alabárdos – Kiss O’shea Dániel séf
- Újdonságként, az idei kalauz szakmai értékelését egy 2 Michelin-csillagos olasz séf, Nicola Portinari (La Peca) személye is garantálta. Nicola Portinari titokban tesztelte a legjobbnak tartott húsz éttermet, s ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját. Nicola Portinari munkáját a Dining Guide gálán is Gianni Annoni (Pomo d’Oro) segítette.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!