TÖLTÖTT HOLD – Gasztrovíkend, 2016. február 5-7. Hagyományteremtő céllal háromnapos téli evőbuli szerveződik a Belvárosi Piacon február 5-7. között. A Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építkező éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek. A bemutatkozás, vagyis a főzés és árusítás egy-egy közösségi standon történik, miközben a Piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak.
A Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Vörös Homár és a többiek megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban. A pénteken és szombaton 11:00-22:00 óra között, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között zajló eseményen megjelenik a
- bázakerettyei Bonne Chance,
- a csopaki Márga bisztró,
- a debreceni Ikon étterem,
- a balatonfüredi Baricska csárda,
- a veszprémi Chianti,
- a vonyarcvashegyi Bock Balaton,
- a soproni Erhardt, a
- badacsonytomaji Kishableány és a
- békési Kira cigányétterem is. P
- iaci kosztot készít
- LázárChef,
- Csíki Sándor (Food&Wine) szakíró, és
- Bakcsy Árpád is megmutatja, nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud.
A vendégtermelők közt lesz a
- Chilion chilitermelő manufaktúra,
- a Vászolyi-sajtok,
- Buza Sándor a kolbászaival,
tejtermékek, lekvárok, szarvasgomba és számos egyéb finomság. Igazi különlegességnek ígérkezik a Vörös Homár Halkereskedések szervezésében zajló
- Osztriga Fesztivál,
ahol a kezdő és haladó ínyencek alaposabban megismerkedhetnek eme finomság számos típusával. Az ingyenesen látogatható esemény már a Hold utcai bejáratnál kávéval, kürtös kaláccsal és bográcsban főtt halászlével fogadja az érkezőket, bent pedig igazi nyüzsgő, pezsgős hangulatra számíthatnak a vendégek a földszinten és galérián egyaránt. Vendégkonyháink közösségi standján lesz többek között:
- zalai totyogós palacsinta,
- tejfölös kerekrépaleves füstölt hússal,
- kacsanyak kézzel vágott tésztával,
- vízikutya hotdog harcsahurkáva,
- mille-feuille flódni, házi debreceni,
- mangalica rillette, pontyhalászlé bográcsban,
- malac kötözve, bodag,
- citrusos tokhal,
- keleméri birkapörkölt,
- cigánykáposzta,
- füstös csülkös pacal,
- szarvaspörkölt dödöllével,
- kínai sólet,
- marokkói kuszkusz,
- és még…
Termelőinknél kolbászok, szalámik, sajtok, joghurtok, mustárok, chilitermékek, csokoládék, szarvasgomba, almaital, szörpök biztosan lesznek a kínálatban, érdemes tehát a bevásárlásra is felkészülni.
- Az V. kerületi önkormányzat által 220 millió forintból felújított Belvárosi Piac egyik célja, hogy a vidéki és tanyasi termékek elérhetővé váljanak, és az itt lévő éttermekben – hazai alapanyagokat felhasználva – kiváló minőségű ételeket vásárolhassanak az idelátogató helyiek és turisták. Ennek köszönhetően mára Budapest elsőszámú gasztro-delikát piaca lett, ahol ismert séfek, étteremtulajdonosok is működtetnek üzleteket, s nap mint érdemes itt étkezni és vásárolni. Ezen a háromnapos rendezvényen mindebbe belekóstolhat a szélesebb közönség is, választékból biztosan nem lesz hiány. A piac üzemeltetője, Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft-je a fűtésről is gondoskodik, így a téli hideg sem lehet akadálya az estébe nyúló evés-ivásnak, ahogy az eddig is történt számos rendezvény ideje alatt.
- Helyszín: Belvárosi Piav, Budapest, Hold utca
- Időpont: 2016. február 5-7 (péntek-szombat-vasárnap). Pénteken és szombaton 11:00-22:00 óra között, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között.
- Belépődíj: Ingyenes! Spórolj az ételekre, italokra! 🙂
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!