astronaut-carrying-equipment-stocktrek-imagesTÖLTÖTT HOLD – Gasztrovíkend, 2016. február 5-7. Hagyományteremtő céllal háromnapos téli evőbuli szerveződik a Belvárosi Piacon február 5-7. között. A Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építkező éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek. A bemutatkozás, vagyis a főzés és árusítás egy-egy közösségi standon történik, miközben a Piac állandó üzletei és vendéglátóhelyei is nyitva tartanak.

A Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Vörös Homár és a többiek megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban. A pénteken és szombaton 11:00-22:00 óra között, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között zajló eseményen megjelenik a

  • bázakerettyei Bonne Chance,
  • a csopaki Márga bisztró,
  • a debreceni Ikon étterem,
  • a balatonfüredi Baricska csárda,
  • a veszprémi Chianti,
  • a vonyarcvashegyi Bock Balaton,
  • a soproni Erhardt, a
  • badacsonytomaji Kishableány és a
  • békési Kira cigányétterem is. P
  • iaci kosztot készít
  • LázárChef,
  • Csíki Sándor (Food&Wine) szakíró, és
  • Bakcsy Árpád is megmutatja, nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud.
Én valami ilyen Dongpo sertés készítek babbal, korianderrel, chilivel

Én ilyen Dongpo sertés készítek sólettal, korianderrel, chilivel

A vendégtermelők közt lesz a

  • Chilion chilitermelő manufaktúra,
  • a Vászolyi-sajtok,
  • Buza Sándor a kolbászaival,

tejtermékek, lekvárok, szarvasgomba és számos egyéb finomság. Igazi különlegességnek ígérkezik a Vörös Homár Halkereskedések szervezésében zajló

  • Osztriga Fesztivál,

ahol a kezdő és haladó ínyencek alaposabban megismerkedhetnek eme finomság számos típusával. Az ingyenesen látogatható esemény már a Hold utcai bejáratnál kávéval, kürtös kaláccsal és bográcsban főtt halászlével fogadja az érkezőket, bent pedig igazi nyüzsgő, pezsgős hangulatra számíthatnak a vendégek a földszinten és galérián egyaránt. Vendégkonyháink közösségi standján lesz többek között:

  • zalai totyogós palacsinta,
  • tejfölös kerekrépaleves füstölt hússal,
  • kacsanyak kézzel vágott tésztával,
  • vízikutya hotdog harcsahurkáva,
  • mille-feuille flódni, házi debreceni,
  • mangalica rillette, pontyhalászlé bográcsban,
  • malac kötözve, bodag,
  • citrusos tokhal,
  • keleméri birkapörkölt,
  • cigánykáposzta,
  • füstös csülkös pacal,
  • szarvaspörkölt dödöllével,
  • kínai sólet,
  • marokkói kuszkusz,
  • és még…

Termelőinknél kolbászok, szalámik, sajtok, joghurtok, mustárok, chilitermékek, csokoládék, szarvasgomba, almaital, szörpök biztosan lesznek a kínálatban, érdemes tehát a bevásárlásra is felkészülni.

10895867_961404a511dfeb7c42fe75202f5e429b_wm

  • Az  V. kerületi önkormányzat által 220 millió forintból felújított Belvárosi Piac egyik célja, hogy a vidéki és tanyasi termékek elérhetővé váljanak, és az itt lévő éttermekben – hazai alapanyagokat felhasználva – kiváló minőségű ételeket vásárolhassanak az idelátogató helyiek és turisták. Ennek köszönhetően mára Budapest elsőszámú gasztro-delikát piaca lett, ahol ismert séfek, étteremtulajdonosok is működtetnek üzleteket, s nap mint érdemes itt étkezni és vásárolni. Ezen a háromnapos rendezvényen mindebbe belekóstolhat a szélesebb közönség is, választékból biztosan nem lesz hiány. A piac üzemeltetője, Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft-je a fűtésről is gondoskodik, így a téli hideg sem lehet akadálya az estébe nyúló evés-ivásnak, ahogy az eddig is történt számos rendezvény ideje alatt.

apollo-17-jack-schmitt-raking-moon-soil-640x419

  • Helyszín: Belvárosi Piav, Budapest, Hold utca
  • Időpont: 2016. február 5-7 (péntek-szombat-vasárnap). Pénteken és szombaton 11:00-22:00 óra között, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között.
  • Belépődíj: Ingyenes! Spórolj az ételekre, italokra! 🙂

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)