CSIRKEHÚS – Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a környezetünket is megfertőzzük. A lakosságnak közel a fele mossa meg a csirkehúst, miközben mindezzel a konyhát is akaratlanul fertőzi. A legismertebb baromfiakhoz kötődő kórokozó baktérium a Salmonella spp. Akad azonban egy másik, kevésbé ismert,
ám jóval gyakrabban megbetegedést okozó baktérium is, melynek a fő forrásai ugyancsak a baromfiak, így a csirke is. Ez a másik baktérium nemzetség a Campylobacter, melynek tagjai a hasmenéses campylobacteriosis megbetegedés kórokozói. Évente világszerte milliós nagyságrendben betegednek meg a baromfiak terjesztette Campylobactertől. A Campylobacter nemzetség tagjai az egészséges baromfiak belsőségeiben, különösen a májában, is megtalálhatók, ám a főzés, sütés során szerencsére elpusztulnak.
Hogyan előzhető meg a fertőzés?
A nyers baromfihúst ne mossuk meg és alaposan főzzük, süssük meg! A hús mikrobiológiai szempontból biztonságos belső hőmérséklete min. 74°C legyen! A főzés előtt és a közben is mindig mossunk kezet meleg, szappanos vízzel! (A szappanok többsége ugyan nem pusztítja el a baktériumokat, de leoldja a kézhez tapadt zsírt, s benne a kórokozókat.) A keresztbefertőződések elkerülésére (ez lenne a jó!) használjunk külön vágódeszkát a húsokra és a zöldségekre!
-
Tehát: Ne mossad le!
Nagymamánk is mindig ezt mondta: minek kellene a húst mosogatni, amikor sütés-főzés közben a kórokozók úgy is elpusztulnak. A csirke bőre mosatlanul ropogósabb is lesz, ami nem kis élvezeti forrás. – Ezek az apró praktikák jelentősége az 50-es évek legelején felerősödtek. Ott volt még a falusi lét törvényei is: Amit megehetsz fogyaszd el, ami el ég, abból csinálj meleget, a semmire jó dolgok a szemét (maréknyi, mert akkoriban nem voltak műanyagok)
Jo, ezentul tollastol eszem a csirket. Vagy megnyuzom. A belsöseget is benne hagyom, belestöl mindenestöl, legalabb elvezhetö lesz az eredeti ize, igy meg a füszereket es a tölteleket is meg lehet sporolni. A cikkre kiterve. Kivanom az irojanak, hogy egye tisztitatlanul, mosatlanul a sütöbe tett vagy fözött csirket tollastol, tokostol, amit a nagyüzemek rajta hagynak a börön. En megmaradok a 45 evvel ezelött latottaknal. Mosom es tisztitom fözes, sütes elött. Ahogyan Nagyszüleim is tettek es az Öszüleik is….
Csatlakozom Laszlo Turcsanyi hozzàszòlàsàhoz. Jò lenne, ha az intelmek mellè èrtheto, megvalòsìthatò, de foleg elfogadhatò tanàcsokat is adna a cikk ìròja.
Mindenkinek ez a blog sem tud segíteni, csak azoknak, akik nyitottak a segítségre.