A KURVÁK SPAGETTIJE olaszul „spagetti alla puttanesca”. S, ha már a kurvák (finomabban: örömlányok) spagettijéről esik szó, legyen hozzá egy másik kurváról, nem mellesleg híres, hírhedt kémről, a holland Mata Hariról elnevezett koktél is. Mata Hari, akinek a nevéhez az I. világháborúban legalább ötvenezer francia katona halála fűződött, még nem ehette a kurvák spagettijét és a róla elnevezett Mata Hari koktélt sem kóstolhatta hozzá, mi azonban most megtehetjük.
Kurvák spagettije – Spagetti alla puttanesca (recept)
A kurvák spagettije nem valami régi étel. Ez a dél-olasz stílusú kombináció valamikor a 20. század közepe táján bukkanhatott fel. Az étel első ismert említése a Nápolyban született Raffaele La Capria „Halálos seb” című, díjat nyert regényéből származik (1961). Eszerint: „spaghetti alla puttanesca come li fanno a Siracusa” (Magyarul: a kurvák spagettije, amint azt ők Syracusában csinálják.)
Az étel a hatvanas években terjedt el és lett ismert, nem csekély részben az Itáliai Tésztakészítők Szakmai Szövetségének köszönhetően. Új étel volt, nem is a legszalonképesebb névvel, így aztán cseppet sem meglepő, hogy az 1970-es évek elejének olasz szakácskönyvei ezen a néven még nem ismerik. Ezzel szemben ismernek számos más, nagyon hasonló ételt, amin azért nagyon nem lepődhetünk meg. A kurvák spagettijének szósza mi más is lehetne, mint a kurvák szósza (sugo alla puttanesca).
- Hozzávalók:
- 400 g spagetti tészta
- 400 g hámozott paradicsom (500 g friss paradicsom)
- 2 ek. apróra vágott petrezselyem
- 8 szelet szardella
- 100 g olívabogyó
- 100 g olívaolaj (108 ml)
- 4-5 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. sózott kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 friss chili
- Elkészítése: A videón látható módon. Igen egyszerű, gyors és elronthatatlan.
- A Spagetti alla puttanesca sokféleképpen készülhet. Nápolyban például ne keressünk benne szardellát. Lazioban viszont annál inkább. A szósz a kapri, olíva és szardella miatt jellemzően meglehetősen sós, a fokhagymától szagos. Klasszikusan spagettivel készül, de a tészta változhat is (penne, bucatini, linguini, vermicelli, stb.) A petrezselyem gyakorta csak a legvégén, az étel elkészülte után kerül a tésztára.
Mata Hari koktél a spagettihez
Margaretha Geertruida „M’greet” Zelle MacLeod (1876-1917), vagyis Mata Hari élete, 1917-es kivégzéséig, igen regényes volt, ezért aztán az életét már korán megfilmesítették. Az 1931-ben forgatott legendás Mata Hari film főszereplője Greta Garbo volt, akiről ugyancsak elneveztek egy koktélt.
- Hozzávalók:
- 30 ml Cognac, Courvoisier VS, vagy hasonló
- 24 ml Chai-infused olasz vermut
- 30 ml frissen készített gránáalma juice
- 15 ml frissen facsart citromlé
- 15 ml szirup
- Elkészítése: valamennyi hozzávalót, a jéggel együtt, shakerbe öntjük, alaposan összerázzuk, majd hűtött koktélpohárba szűrjük és szárított rózsabimbókkal díszítjük.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!