TÚRÓGOMBÓC SPENÓTTAL és parmezán sajttal: ez az olasz malfatti, ami magyarul annyit tesz, hogy valami „rosszul tett” dolog. Kétségtelenül csúnya, de jó (Brutti ma Buoni) étel ez. A malfatti amúgy, a lényegét tekintve, nem más, mint a túrós (ricotta), spenótos ravioli tölteléke, tészta nélkül, így aztán ez a recept mindjárt kaput is nyit egy másik étel, az említett ravioli felé.
Malfatti – túrógombóc spenóttal
- Hozzávalók:
- 250g zsírszegény, kinyomkodott túró
- 200g spenót
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
- 50g friss fehér kenyérmorzsa (pankó)
- 2 tojás sárgája (lehet egész tojás is)
- 1 csipet morzsolt kakukkfű
- 1 csipetnyi őrölt szerecsedió
- 30g parmezán
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál durumbúza liszt (szükség szerint több)
- 15g lágy vaj
- egy kis citrom reszelve, só, bors, szerecsendió, zsálya
Elkészítése: A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, s adjuk hozzá a megmosott, leszárított spenótleveleket. Amíg fő, vágjuk fel a petrezselyem zöldjét és a túróval együtt, tegyük edénybe. Reszeljük le a parmezán és tegyük félre. A maradék hozzávalókat tegyük az edénybe és alaposan keverjük össze. A keverékből formáljunk pingponglabda méretű gömböket és gyöngyöző, forráspont alatti hőmérsékletű sós vízben főzzük 3-5 percig, amíg a víz felszínére nem jön.
- Vegyük ki a vízből és szórjuk meg parmezán sajttal. Olvasztott vajjal is megöntözhetjük, de Olaszországban paradicsomszósszal is fogyasztják. Pesztóval is tálalhatjuk, vagyis akad itt lehetőség fantáziánk kibontakoztatására.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!