SÜTŐTÖKÖS, ZSÁLYÁS rizottót (Risotto alla Zucca e Salvia) főztem a legutóbb az M1, Családbarát című reggeli műsorában. Az étel Észak-Itáliához, leginkább Lombardiához kötődik, már csak a Pó-völgyében termesztett rizs, és az Alpok völgyeiben ültetett sütőtök miatt is. A lényeg a rizottó, amit már meglehetősen jól készítünk sokfelé, megtanulván, hogy a rizottó semmiképpen nem piláf, aminek a garanciája leginkább a jófajta rizottó rizs.
A sütőtökös rizottóhoz sütőtök is kell, amit hagyhatunk kocka alakban, de pürésítve is kerülhet a rizshez, akár az elején, akár a végén,. Mindenre van megfelelő példa és gyakorlat. A sütőtökös rizottó legalább olyan nagyszerű őszi étel, mint a sütőtök krémleves.
Sütőtökös, zsályás rizottó
Hozzávalók:
- Sütőtökhöz:
- 2 ek. vaj
- 2 csésze sütőtök (1cm-es kockákra vágva)
- 1 tk. barnacukor
- Só, bors
- Rizottóhoz:
- 1 liter húsleves (alaplé)
- 1 ek. olíva olaj
- 1 ek vaj
- 1 fej hagyma finomra vágva
- 2 ek. friss zsálya finomra vágva
- 1 csésze arborio rizs (vagy más rizottó rizs)
- ½ csésze száraz fehérbor
- 2 ek. petrezselyem zöldje finomra vágva (el is maradhat)
- Parmezán sajt, ízlés szerint
Elkészítése: Lábosban, közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a sütőtököt, szórjuk meg a kevés cukorral, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pároljuk 5 percig, majd fedjük le és 10 percig hagyjuk puhulni. Ha elkészült, vegyük ki a lábosból a sütőtököt és tegyük félre.
A rizottóhoz a csirkelevest forrásig melegítjük, lefedjük és félretesszük. A sütőtök készítésére használt lábosba tegyünk olíva olajat és vajat és dinszteljük ebben a hagymát 4-5 percig, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a friss, felvágott zsályát és 1 percig kevergessük. Öntsük hozzá a rizst és kevergessük a zsiradékban. Öntsük hozzá a bort és állandó keveréssel hagyjuk elgőzölni. Kis adagokban adjuk a rizshez a húslevest és folyamatosan keverve, hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a levest. A folyamatot ismételgetve, addig folytassuk, amíg a rizs kellően puha, krémes nem lesz (15-20 perc). Ízlés szerint sózzunk, borsozzunk és keverjük a rizshez a petrezselymet és a sütőtököt is. A rizottó tálalható. A rizottót kivájt sütőtökben is tálalhatjuk.
- A zsályás sütőtökös rizottót fogyaszthatjuk magában, előételként, de hússal együtt is tálalhatjuk.
Csíki Sándor♣
Miért írod a nevet kétféleképpen (alla/con)?
ez nagyon finom! Már elkészítettem, az is szereti, aki amúgy a sütőtököt nem annyira kedveli. Ez lesz a mai (karácsonyi) köretünk is!