VOLT IDŐ, AMIKOR igen kedveltem a Forradalmi Ifjúsági Napokat, vagyis a március 15., március 21. és április 4. hármasában megfogalmazódó, iskolai ünnepségekkel lazított, felvonulásokkal tarkított ünnepeket. (Az ifjabb korosztály kedvéért: március 21. a Tanácsköztársaság ünnepe volt, április 4. pedig Magyarország felszabadításának dátuma.) Kedveltem a március tizenöttől

április negyedikéig tartó időszakot, mert ifjonti elégedetlenséget és izgató dacot is megfogalmazhattam. Kedveltem, mert tavasz volt, s kedveltem, mert igazán jól lehetett csajozni és az Apáczai is ilyenkor némiképpen lazább lett, ami egyébként egyáltalán nem volt jellemző az ELTE Gyakorló Gimnáziumára, s persze ma sem az, ami némi visszanyúló elégedettséggel és a jövőbe vetett optimizmussal is eltölt.

Hogy mi lett mindebből? Ki tudja? A világ változott (egyfolytában változik), fogyasztunk, divatoknak rendeljük alá magunkat és lessük, ki az, aki még érti, mit is beszélünk. S, hogy a következő videónak mi köze is akad március tizenötödikéhez, vagy akár a Forradalmi Ifjúsági Napokhoz? Talán semmi, talán minden. Döntsd el Te magad!

  • Ma csirkét sütök, bár bőrös malac lapocka is lapul a hűtőszekrényben. Arra is sor kerül ezekben a napokban. Talpra magyar, s akinek kedve akad, süssön Kossuth tortát.

Csíki Sándor♣