A LENCSE az egyik legjobb alapanyag. Változatos, sokféle és nagyon jól fűszerezhető. Már több alkalommal is írtam róla. Főztem lóbabbal,  ettem borvacsorán, szerepelt uniós díszvacsorán, előfordult toszkán borok mellé, Apicius receptje szerint gesztenyével, lencselevesnek, lencsefőzeléknek, a karácsonyi menüben éppúgy, mint a húsvétiban. A lencse tehát, jó, változatos, egészséges és szerencsére újra divatba jött.

A következő videón az előző posztokban már bemutatott Rick Stein egy egyszerű lencseételt készít. Akár főzeléknek is mondhatnánk.

A lencsét megtisztítja, lábosba önti, hideg vizet ad hozzá és fedő alatt főzni kezdi. Amíg a lencs fő, serrano sonkát, bőséges mennyiségű fokhagymát, hagymát vág fel. A fokhagymát, hagymát serpenyőben, forró olívaolajon párolja és a kis kockákra vágott sárgarépát is hozzáadja. Ezt követően, néhány perc elteltével kerül a serpenyőbe a serrano sonka. Őrölt pirospaprikát ad az ételhez, majd hámozott, aprított paradicsomot és rövid idő múltan jó minőségű száraz fehér bort. Ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal ízesít. Az így elkészített szószba kerül a külön megfőzött, leszűrt lencse. Szükség szerint főzőlevet ad hozzá. Összefőzi, hogy az ízek összeérjenek és már tálalja is. Egyszerű és ízletes mediterrán étel. Szilveszterre, újévre is kiváló.

Csíki Sándor♣