A SPEGETTI ALLA CARBONARA nálunk is népszerű étel. Amennyire emlékszem, a zacskós változat tette igazán ismertté. Tej, vaj, a zacskó tartalma, keverés, percnyi főzés, főtt spagettire öntés. Nagyjából ebből állt az étel. Így aztán nem is csoda, hogy a tejszínt még ma is sokfelé a carbonara elengedhetetlen alkatrészének tartják. Ámde az elmúlt esztendőkben nagy változások történtek, s egyre okosabbak lettünk ebben is (vagy, majdnem csak ebben).

Így aztán azt is megtanulhattuk, hogy a tejszínt nagy ívben kerüljük el, s helyette egy egyszerűbb, ám de ízletesebb ételt készítsünk.

  • Az előző képen szereplő carbonara az Etna kapujában, Nicolosiban készült, és a nem spagettivel adták, de nagyszerű volt így is, sőt, nagyszerűbb, mint spagetti tésztával.

Spaghetti alla carbonara (recept)

A következő filmen Rick Stein a spagetti alla carbonara elkészítését mutatja be. Egyszerű, gyors, felejthetetlen. (Előzőleg a marokkói fűszeres húsgolyókat is ő készítette.) A juhtejből készített kemény pecorino sajtok, mint a Pecorino Romano, valamint a pancetta, egy nevezetes, sóban, gyakran más fűszerekkel is ízesítve készített, hosszan érlelt olasz húsos szalonna (bacon) különösen jók a spaghetti alla carbonara elkészítéséhez.

A következő filmen Rick Stein lereszeli a pecorino sajtot (lehet más kemény sajt is, főként ha juh) és felvágja a pancettat (lehet hazai boltokban vásárolható bacon is). Bő, sós vízben főzni kezdi a spagettit. Közben egy lábosba kevés olívaolajat tesz és rádobja a pancettat, majd sütni kezdi. A szalonnához három gerezd apróra vágott fokhagymát és maréknyi vágott petrezselymet ad, majd hozzáteszi a megfőtt spagettit és főzőlevet is ad hozzá. Egy tálban felver három egész tojást és a tésztához önti. Megszórja pecorino sajttal, összekeveri, s azon melegében már tálalja is. Rick Stein záró tanácsai:

  • Soha ne használjunk parmezánt a carbonara készítéséhez!
  • Soha ne használjunk tejszínt!

Csíki Sándor♣