A II. NEMZETI GULYÁS NAP 5 hét múlva, 2011. augusztus 27-én, szombaton lesz. 5 hét múlva a II. Nemzeti Gulyás napon ismét ezrek és ezrek főznek szerte a nagyvilágon, ahogy tavaly is. Csatlakozz Te is és legyél részese, aktív résztvevője ennek a kivételes és egyedülálló ünnepnek! Miért éppen a gulyás? Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat.

Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ezen változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben áll, mint a magyar. Márpedig a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk.

Miért Nemzeti?

  • Mindenütt akadnak ételekhez kapcsolódó nemzeti ünnepek, Dél-Afrikától Svédországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Ausztráliáig. Összetartozást kifejező, integráló és erősítő ünnepek ezek, jókedvűek. Akadnak ilyen ünnepek évezredek óta, szép számmal, mert ősi és örök emberi igény fejeznek ki és testesítenek meg.

A Nemzeti Gulyás Nap fesztivál?

  • Nem, a II. Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, hanem ünnep, valamennyiünk, s egyszersmind a magyar konyha napja és ünnepe is.

Mi a Nemzeti Gulyás Nap?

  • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, vagy egy régió ünnepe, hanem az országé, s mindenkié, aki a Föld bármely részén is élve, csatlakozik.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét, … főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
  • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a magyar konyha napja és ünnepe is.

Hol lesz a Nemzeti Gulyás Nap?

A Nemzeti Gulyás Nap mindenütt lesz, ahol e Nap örömére gyűlnek össze, és e Nap örömére főznek. A Nemzeti Gulyás Nap mindenütt lesz – az egész világon. A kert végében felállított bográcstól a városok étterméig, a falunapok ételéig, vagy a lakótelepi lakásban megfőzött ebédig. Természetesen sokfelé lesznek rendezvények is, ahogy tavaly is volt, ám minden rendezvény csak olyan lesz, amilyent jókedvűnkben alkotunk és akkor lesz, ha megcsináljuk.

A II. Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Budapesti központi helyszínei 2011. augusztus 27-én, szombaton várhatóan a Millenáris, a Liszt Ferenc tér és a Budai Vár lesznek, de másutt is Budapesten és szerte az országban, és a határon túl. Számítok Szingapúrra, Hustonra, Sopronra, Kibédre, Vácra, Debrecenre, Gyergyószentmiklósra, Hajdúszoboszlóra, Pátyra, Győrújbarátra, Bábolnára, Siófokra, Villányra, Tokajra, Gödöllőre, Felcsútra, Kemenesaljára, Tatabányára, Kecskemétre, Lajosmizsére, Tállyára, Soltvadkertre, a pincesorokra, ahogy tavaly is, a svédországi, az angliai, az ausztriai, a hollandiai, kenyai, új-zélandi, indonéziai, spanyolországi, a határon túli, és a világon mindenütt élő magyarokra.

II. NEMZETI GULYÁS NAP 2011. augusztus 27, szombat, reggeltől-estig

Tavaly világbajnokok lettünk és ez idén sem lesz másként! Jelentkezzetek, hogy hírt adhassunk Rólatok is!

Önkéntes segítők jelentkezését is üdvözöljük. Jelentkezéseket, híradásokat továbbra is az info@foodandwine.hu e-mail címre várok, ahogy az már tavaly is történt.

A II. Nemzeti Gulyás Nap nagyobb méretű logóját igény szerint elküldöm.

A II. Nemzeti Gulyás Naphoz már most sokan csatlakoztak belföldön és a határon túl is. Ezekről folyamatosan beszámolok. A honlap ugyancsak készülőben.

Mindenkit várunk egy jókedvű, a nyarat is búcsúztató, az őszt is köszöntő, és összetartozásunkat is ünneplő világméretű főzésre! Ezt az ünnepet magunknak teremtjük! Légy aktív részese Te is!

Csíki Sándor♣
A Nemzeti Gulyás Nap ötletgazdája