A PIROSPAPRIKA a magyar konyha 18. század végétől kezdődően uralomra jutott, meghatározó fűszere. Így aztán egy cseppet sem mellékes, hogy miféle minőségben fordul elő, vásárolható meg. 2010-ben az IPM Magazin pénzt, s fáradságot nem kímélve, igen alaposan vizsgáltatta a Magyarországon kapható őrölt pirospaprikákat, s néhány paprika készítményt is. A paprikák érzékszervi (organoleptikus) vizsgálatát én végeztem. Ennek az eredményét olvashatjátok itt, s a folytatásban. A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ 2-8720 számú irányelv) a hazai fűszerpaprika őrlemények előállításához megnevezi a felhasználható nyersanyagot is, amely a
- „Fűszerpaprika-növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.) édes, csípősségmentes és csípős fajtáinak, valamint a magyar cseresznyepaprikának (Capsicum annuum L. var. Longum Grossum) a termése nyersen vagy megszárítva (féltermék).”
A fűszerpaprika-őrleményeket fizikai, kémiai, illetve fizikai-kémiai jellemzőik, érzékszervi tulajdonságaik alapján hazánkban a különleges, a csemege, az édesnemes és rózsa csoportba sorolják. Az őrlemények kapszaicin tartalmától függően a továbbiakban még csípősségmentes, enyhén csípős és csípős őrleményről is beszélünk.
- Megjegyzés: Ahhoz képest, hogy a fűszerpaprika őrlemények milyen kiemelt szerepet töltenek be a magyar étkezési kultúrában, meglepő, a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) ide vonatkozó szűkszavúsága.
Hazai, vagy külföldi?
A magyar fűszerpaprikák tehát a Capsicum annuum L. var. Longum DC. fajtáiból készülnek. A termőhelyi sajátosságokon (terroir), éghajlati körülményeken túl ez határozza meg ízvilágukat is. A teszten is szereplő, spanyol, izraeli, perui és chilei paprikák más földrajzi területen, más fajtákból készülnek, így más, a magyartól többnyire jól felismerhetően elütő illat/íz harmóniákat, színkioldódást mutatnak, amit a magyar konyha jellegzetes paprikás ételeinek készítésnél is érdemes számításba venni.
Hasonlóképpen, ha olyan spanyol ételt készítünk, amelyhez paprika is szükséges, mint a Fabada Asturiana („babfőzelék kolbásszal”), vagy a Caldereta de Cordero („báránypörkölt”), a magyar és a spanyol paprikák eltérősége okán érdemesebb az ételhez inkább spanyol édes paprikát (Pimentón Dulce) használni. A füstölt spanyol, s más paprikák esetében ez még inkább érvényes.
A teszt
A teszten a rózsapaprika kivételével valamennyi szabványos megnevezésű paprika őrlemény előfordult. Mellettük üveges csípős paprika készítmények és néhány chili is ízlelésre került. A teszt során a paprika színét, illatát, ízét, csípősségét, őrlési finomságát, zsiradékban (sertészsír) oldódását és színkinyerését vettem elsősorban figyelembe. A módszer mellett mindent eldöntően az szól, hogy a felhasználók ugyanezen kritériumok alapján ítélik meg egy paprika kiválóságát, s állítják az egyik paprikaőrleményről azt, hogy jó, míg egy másikról azt, hogy nem.
A tesztet ugyanazokkal a paprikákkal, két alkalommal is elvégeztem. Először a csomagolás felbontását követően azonnal, második alkalommal pedig hét nappal később. A rangsor e két tesztelési nap együttes tapasztalatait tükrözik.
Különleges fűszerpaprika (1-2)
A különleges fűszerpaprika „Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, élénk, tűzpiros színű, fűszeres illatú, édeskés, jellemző paprika ízű.” (Magyar Élelmiszerkönyv, 2-8720) A különleges fűszerpaprika a MSZ ISO 7540:2007 szabvány szerint I. osztály.
A különleges paprikát fénylő színe, színező hatása, ízének komplexitása, fűszeres aromája, finom őrlése teszi különlegessé. A teszten két különleges fűszerpaprika őrlemény szerepelt a leghíresebb hazai fűszerpaprika termő területekről, Kalocsáról és Szegedről. Összes színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább: 4,0 g/kg.
Különleges fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: nincs jelölve
- Gyártó: Szegedi Paprika ZRt, Szeged
- Szín: sötét-vörös, természetes, friss
- Illat: édeskés, telt, gyümölcsös, sütőtökös, összetett illat.
- Zamat: édes, szénás, gyümölcsös, telt zamatokkal, enyhe kesernyés lecsengéssel, komplex, telt íz.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva kellemes, összetett illat. Színkioldódása erőteljes, mélyvörös, fényes.
Megjegyzés: Ez a fűszerpaprika őrlemény Illatában és színező hatásában messze átlag feletti Olyan illat és íz jegyeket is felmutat, amelyek nem gyakoriak a magyar paprikáknál. Komplex, telt, kerek. Pontszám: 9,5/10
Kalocsai Különleges fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: nincs jelölve.
- Gyártó: Kalocsai Fűszerpaprika ZRt, Kalocsa
- Szín: sötét-vörös, természetes, friss
- Illat: paradicsomos, enyhén szénaillatos (kumarin) telt, édeskés.
- Zamat: fanyar, enyhén kesernyés, kakaós, ginzenges összetett íz.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva kellemes illatú, színkioldódása erőteljes, mélyvörös, fényes.
Megjegyzés: A Szegedi különleges paprika – korábbi, kalocsait támogató beidegződéseimre rácáfolva – ezen a teszten meggyőzőbb minőséget és fűszerező hatást mutatott, mint a kalocsai. A különbség az árban is megmutatkozott: a szegedi fémdobozos paprika duplájába került a kalocsainak. Pontszám: 8,0/10
Csemege fűszerpaprika (1-7)
A csemege fűszerpaprika őrlemény „Homogén őrlésű, egyöntetű megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, jellegzetes illatú és ízű.” (Magyar Élelmiszerkönyv, 2-8720) A csemege fűszerpaprika a MSZ ISO 7540:2007 szabvány szerint II. osztály.
Csemege fűszerpaprika őrlemények csípős és csípősségmentes változatban is előfordulnak. Jó színező tulajdonságú, általában összetett aromájú fűszerek, amelyeket széles körben használunk. Összes színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább: 3,5 g/kg.
Szegedi Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Magyarország, Szerbia (Vajdaság).
- Gyártó: Szegedi Paprika ZRt, Szeged
- Szín: telt, középbarnás-vörös.
- Illat: édeskés, cseppnyit dohányillatú, paradicsomos, aszalt gyümölcsökkel.
- Zamat: édes, széna íz, harmonikus, halványan fanyar és száraz, lecsengésben sárgabarackos.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva élénkvörös, némi paradicsomos illattal. Színkioldódása jó.
Megjegyzés: Meglepően összetett illat, s részben íz. Szembetűnő, s meglepő különbségek a kalocsai paprikákkal. Pontszám: 8,0/10
Konyhavarázs Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Peru, Spanyolország, Chile
- Forgalmazza: Böllér Fűszer Kft, Pápa
- Szín: narancsos-vörös.
- Illat: aromás, paradicsomos, gyümölcsös, melaszos.
- Zamat: szájban telt, édeskés. aszalt szilvás, diós-mogyorós, komplex.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű, nedves hatású
- Zsírban: pirítva szép vörös színű, halovány illatokkal. Színkioldódása jó.
Megjegyzés: Az import paprikák paradicsomos, halványan füstös, dohányos illatát mutatja. Érdemes lehet vele próbálkozni, bár a magyar paprika íztől részben eltérő eredményre számíthatunk. Pontszám: 8,0/10
Kalocsai Csemege fűszerpaprika őrlemény, csípős
- Termőhely: nincs jelölve.
- Gyártó: Kalocsai Fűszerpaprika ZRt, Kalocsa
- Szín: telt, középbarnás-vörös.
- Illat: aromás, szép illat, cseppnyi édességgel és szénaillattal.
- Zamat: szájban édes ízt követő fanyar, keserű, majd csípős, amit újabb édesség kísér.
- Csípősség: közepesen csípős.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva jellegzetes illatú, paprikás marad. Színkioldódása jó, sötét.
Megjegyzés: Jól felismerhető kalocsai stílusjegyek, kellemes csípősség, Kevéssé izgalmas, ám korrekt összhatás. Pontszám: 7,0/10
Őrölt paprika, Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Peru
- Forgalmazza: Házi Piros paprika kft, Sükösd
- Szín: mély, sötét barnás-vörös.
- Illat: aromás, gyümölcsös illat, dohánylevél, paradicsom, cseppnyi édességgel.
- Zamat: szájban lekváros, csipkebogyós, paradicsomos, édes íz, halovány édességgel és alig észrevehető csípős hatással. Szokatlanul komplex, telt, kerek ízvilág.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva gyümölcsös, komplex illatú. Színkioldódása közepes, erőteljesen sötét.
Megjegyzés: Összetett illatú, zamatú perui paprika, a hazaitól jelentősen eltérő jegyekkel, stílussal. Pontszám: 7,0/10
CORA Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Magyarország, Szerbia
- Forgalmazza: Magyar Hipermarket Kft, Törökbálint
- Szín: barnás-vörös, szép telt.
- Illat: halvány, visszafogott illatok, némi zöld árnyalattal, paradicsomosság.
- Zamat: szájban édes, majd kesernyés, szénás, viszonylag egyszerű ízvilág.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva élénkvörös színű, némi diós, halvány szénás, jegyekkel. Színkioldódása közepes. Élénk.
Megjegyzés: Nem különösebben izgalmas, átlagosan használható paprika. Pontszám: 6,5/10
Lacikonyha Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Magyarország.
- Forgalmazza: Trafik Jam Kft, Békéscsaba
- Szín: barnás-vörös., narancsos
- Illat: halvány, kellemes, cseppnyi édességgel és paradicsomossággal.
- Zamat: szájban édeskés, halványan fanyar, kesernyés, gyors lecsengés
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva halovány illatú. Színkioldódása közepes, Sötét.
Megjegyzés: Illata elsőre többet ígér, ám az ígéret csak ígéret marad. Pontszám: 5,0/10
Mikado Paprika Delicate, Csemege fűszerpaprika őrlemény
- Termőhely: Magyarország
- Forgalmazza: Lidl Magyarország Bt, Budapest
- Szín: téglavörös, narancsos árnyalatokkal.
- Illat: dohánylevél, szalma.
- Zamat: szájban édes, aszalt gyümölcsös, mákos, halványan fanyar, visszafogott.
- Csípősség: csípősségmentes.
- Őrlés: finomra őrölt, porszerű.
- Zsírban: pirítva paradicsomos illatú. Színkioldódása közepes, sötét.
Megjegyzés: Neutrális, talán túlzottan is visszafogott stílus. Jellegtelen. Pontszám: 4,5/10
MI A VÉLEMÉNYED a hazai boltokban kapható fűszerpaprikákról? √
Mi nem veszünk boltban paprikát, de a tesztből nem látom alátámasztva azt a gyakran hangoztatott véleményt, hogy a boltokban kapható fűszerpaprika őrlemények átlagos minősége tragikus.
Mi is igen megválogatjuk a paprikát, s gyakran veszünk házi paperikát is, de az sem jelent garanciát. Érdeklődéssel várom a folytatást.
Nagyon jó ötlet ez a teszt, hiszen sokan nem férnek hozzá igazi minőségi termelői paprikához, így egyfajta iránytűt kaphatunk belőle.
Egy dolgot hiányolok csupán, a pontszámok milyen rendszerben kerültek kidolgozásra? (pl. a Művelt Alkoholista pontrendszere elég jól definiált)
Mikadó paprika delicate-csomagolva: Magyarország,
-termőhely: Szerbia/vajdaság
-forgalmazza: Lidl
Szerintem ez nem paprika.Nincs paprika íze és színe .Főzés közben eltünik az ételből,színtelen lesz az étel.Borzalom,mik vannak az Árúházak polcain.
Nagy dilemma, hogy tartalmas is meg könnyen olvasható\emészthető is legyen egy írás.
Ha nem akarjuk terhelni\úntatni az olvasót a vizsgálati paraméterek részleteivel, akkor lehet egy linkkel hivatkozni azokat, hogy a valóban érdeklődők számára hozzáférhető legyen.
A jelen írásból nem derül ki, hogy vannak -e egyáltalán következetesen alkalmazott értékek az egyes tulajdonságokra és az sem, hogyan született a számszerű verdikt az egyes paprikák esetén.
Milyen szép is lenne ha legalább egy egyszemélyes, szubjektív, de mégis szakértői diagramm születne a fűszerpaprikák tulajdonságainak összehasonlítására…
Nos, ilyen is akad, számtalan hivatalos, laboratóriumi vizsgálattal, az IPM-ben megjelentetve.
szerintem az illat és aroma után következik a szín az érzékszervi vizsgálatkor
Tapasztalatom – szegedinél a „sütőtökös” kesernyés
– kalocsainál a savanykás „paradicsomos”
Ezek igazak is csak át ne essünk a másik oldalra /mint a borászok pl./ – hogy azt keressük ami nincs is. Mint a legtöbb esetben két fajta termék létezik : ízlik vagy nemízlik.
Nagyon nem fogtam mellé amikor a szegedit és a kalocsait össze kavartam így használom kolbászba pörköltekbe – megelégedésre csak legyenek lelkiismeretes termelők és minden rendben lesz! Üdv mindenkinek. Lajos bá.
A Kalo´csai Paprika Muzeumba mutatták, hogy a legjobb minöségi paprikapor ki va magozva és belezva, csak azután örölik! Üzletben még nem találta, de hagyomássan kézsitett ilyen módon paprikapor kitünö, ilyen nem volt a muzeumi paprikaboltban!
Szia Lajos!