AZ ÉLETSZÍNVONAL emelkedése az étel adagok növekedését hozza magával. Ez a tendencia különösen az elmúlt negyven esztendőben erősödött meg és az elmúlt húsz évben vált aggasztó hatásúvá. A mértéktelenség, azonban nem csupán napjaink jelensége. A torkosság hét főbűn közé sorolása éppúgy folyamatos jelenlétére utal, ahogy egy Bécsben őrzött kicsinyke alkotás, a Willendorfi Vénusz.

A Willendorfi Vénusz

A Willendorfi Vénusz, egy elhízott nőt ábrázoló, tizenegy centiméter magas, tenyérbe simuló szobrocska. A huszonötezer éves tárgyat Josef Szombathy, osztrák-magyar régész 1908-ban találta Alsó-Ausztriában. Számtalan feltevéssel éltek már róla, amelyek közül a legelterjedtebb, hogy minden bizonnyal termékenységi szimbólum lehetett. Nem véletlen, hogy a nagy mellek és tompor miatt ez először éppen a férfi régészeknek jutott eszébe. Talán az sem véletlen, hogy éppen egy régésznő véleménye szerint ez a szobor nem más, mint egy ön-portré. Megint más szerint (s itt újabb feltételezésekkel élhetnénk a szerzőt illetően) a Willendorfi Vénusz egy narkós gombakultusz kelléke.

Bármi legyen is, a találgatások egyértelműen jelzik, hogy valójában senki sem tudja, hogy mire is szolgált ez a dús hölgyet ábrázoló szobor. Így aztán már magam is előállhatok a feltevésemmel, mely szerint a szobor – ha egyáltalán rituálék része volt, s nem csupán egy „csak úgy” készített tárgy – a vágyott sikerességre utal. Huszonötezer évvel ezelőtt ugyanis mi más lehetett volna a siker legmeggyőzőbb bizonyítéka, mint az élelmiszerbőség legnyilvánvalóbb jele, az elhízás. Így gondolták ezt még nem oly’ régen is, amikor a szépség és a kövérség fogalma még szorosan összekapcsolódott, s a „szép kövér ember” kijelentés pozitív tartalommal bírt. A szűkölködő, éhínséggel gyakorta sújtott országokban pedig ez még ma sincs másként.

Az előbbieket támasztja alá, hogy csakis eredményesen vadászó, gyűjtögető közösségben állhatott rendelkezésre annyi táplálék, hogy valaki túlsúlyos lehessen. A túlsúlyhoz aztán a sikeresség mércéjének egy újabb elemét, a közösségen belül elfoglalt kiemelt szerepet is bátran társíthatjuk. A Willendorfi Vénusz az én értelmezésemben a „szeretnék én is ilyen nagyon sikeres lenni” mágiájának eszköze, a sikeresség szimbóluma.

Csíki Sándor♣