A ROUTE 66 DINER kivételesen nem csupán egy Diner. Akad belőle több is a legendás út mentén. A Diner az örökké úton lévő amerikai büféje. Lángos, pacal, babgulyás, hurka és kolbász helyett hamburger, sültkrumpli, hagymakarika, steak, cheesecake (sajttorta), s más ízletes és laktató ételek szerepelnek ezeknek a Dinereknek a választékában. A Diner stílus, s ma már egy nagy adag nosztalgia is, ami Európát, s Ázsiát is megérintette.

A Diner már szerepelt többször is a blogom írásai között és némi érdeklődést is kiváltott. A Diner szép, a Diner jó, a Diner nagyon amerikai, vagy alig, mert nem egy hazai útszéli büfé hasonló lelkülettel van megáldva, számtalan apróbb különbség mellett, mint az alapanyagok minősége, az ételadagok különbsége, az árak eltérősége, stb. Esztétikájukban azonban az amerikai Diner és a hazai Büfé meglehetősen hasonló színvonalat, s szintet képviselnek, s éppen az esztétikai rokonság a legszembetűnőbb.

A legjobb Diner címet is elnyert 66 Diner (Albuquerque, New Mexico) menüjének szlogenje szerint Semmi sem lehet finomabb! (Nothin’  could be finer!) A képen látható piros paprika (chili) koszorú az Új Mexikóban álló 66 Diner oszlopán lóg. A mexikói konyha hatása, s a tex-mex is érződik a választékon.

A 66-os út három időzónán, nyolc államon át vezet és mindösszesen 2.448 mérföld (3.939 km) hosszú. A Diner a mítosz része, amit buzgón táplálnak ma is.

A következő videó a 66 Dinert mutatja be.

A második videón az 1954-ben épült Peggy Sue’s Diner szerepel. A névadó Peggy Sue egy 1957-es Buddy Holly dal révén lett híres. A Diner étlapján olyan ételek vannak, mint a King Kong Monster Burger, vagy a Marlon Brando Mushroom Cheeseburger.

Csíki Sándor♣

AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA (KFC)
PASTRAMI (New York)
AMERIKAI REGGELI
AMERIKAI SZENDVICS
MADÁRTEJ – az angol krém titkai
A KÍNAI TÉSZTA TITKAI
PETREZSELYEM krémleves
Majonézes csokoládétorta
Közép-európai “ugorkasaláta”
Roquefort mayonnaise
BBQ – barbacoa
BBQ szósz

És még sok más írás…