peperonataA LECSÓ igazi kultétel lett. Amíg a paprikás ételeink egy részét az elmúlt években gyakorta érte, s éri vád, s gyanakvás, addig a pörköltnél végképp újvilágibb, s újdonatújabb lecsó (zöldségpörkölt) népszerűsége töretlen, amit a róla való legkülönbözőbb színvonalú elmélkedések száma, s ezek olvasottsága is jelez. Ezért aztán az sem véletlen, hogy a lecsó minden valós és vélt külföldi rokonságára is fogékonyak lettünk. A Peperonata a lecsó olasz változata, mondjuk, gondoljuk elsőre, s a blogoknak hála, újabban nálunk is kezd ismertté válni. Peperonata azonban akad ilyen is, meg akad olyan is, ezért ezen a néven nevezve a főételtől a

hideg, vagy meleg előételig, a sokkomponenses ételtől az alig néhány összetevőből állóig nagyon sokféle változattal találkozhatunk, amelyek közös vonása leginkább az, hogy jelentős arányú paprika van benne, amihez persze paradicsom is társul. Ám, Olaszországban az a tény, hogy valamiben paradicsom is van, már vagy bő száz esztendeje nem döbbent meg senkit. Peperonata előfordul magában, de bruschettaként kenyéren, vagy a tésztafélék legkülönbözőbb nemein. Többnyire a paprika, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a bazsalikom, só és a bors a közös bennük. Ezeken kívül más összetevők is szerepelhetnek, mint a burgonya a(z egyik) szicíliai változatban.

peperonata

Peperonata alla Siciliana (paprika és burgonya)

  • Hozzávalók (4 személyre):
  • 900g paprika
  • 600g burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 közepes méreteű érett paradicsom
  • 1 csokornyi friss bazsalikom
  • 80 ml extra szűz olíva olaj
  • Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Elkészítése: Mossuk meg, s szárítsuk le a paprikát, magozzuk ki és vágjuk hosszú szeletekre. Hámozzuk meg, s magozzuk ki a paradicsomot és vágjuk fel. Finoman szeleteljük fel a vöröshagymát, s egy magas-falú serpenyőben, vagy edényben az olívaolajon dinszteljük. Adjuk hozzá a paprikát is és legalább 5 percig süssük a serpenyőben, majd adjuk hozzá a tisztított, hosszában feldarabolt burgonyát, fedjük le az edényt és 10 percig pároljuk a gőzben a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, bazsalikomot, sót, borsot is, és további 20-25 percig kis lángon, gyakori kevergetéssel, ellenőrzéssel főzzük az ételt. Amennyiben szükséges kevés meleg vizet is önthetünk hozzá, hogy ne égjen le. Hűtsük le és előételként úgy fogyasszuk.

paradicsom

Akinek az előbbi nem volt elegendően újszerű, az bátran gazdagíthatja a Peperonatat akár mazsolával és/vagy fenyőmaggal is, s sok egyébbel, ami eszébe jut. Mellette pedig a burgonyát is elhagyhatja.

  • Az eddigiekből remélhetőleg már kiderült, a Peperonata olyan étel, amelynek nincs egységes, egész Itáliára érvényes receptje. Ami biztos, az csupán a paprika, no de ettől Peperonata, s nem mástól. Hozzá képest a mi ugyancsak recept nélküli, s technológiájával és főbb összetevőivel jellemzett lecsónk akár még kőbe vésettnek is tűnhet, de szerencsére nem az, ahogy olasz rokonsága sem. Éppen ez teszi őket szeretnivalóvá.

Csíki Sándor♣