VOLT IDŐ, AMIKOR azt gondoltam, hogy oda a nemzet, mert a népből olyannyira lakosság lett már, hogy vele együtt kiveszett az igényes kézművesség iránti hajlam is. Aztán meghívást kaptam egy pálinka és csokoládé estre, ahol kézműves csokoládékat és kézműves pálinkákat kóstoltunk. Úgy tűnik mégis csak van remény. A La Rosa étteremben tartott bemutatón, amit jó szokás szerint ismét Túróczy Gábor (Lucullus Bt.) szervezett, egy ifjú, ám annál inkább

koncepciózus csokoládékészítő és egy kiváló pálinkafőzde (Brill) tartott, akinek a spárga párlatáról már korábban is írtam. A csokoládéról és a kakaófajtákról írtam már. A bor és csokoládé párok keresése, a bor és csokoládé összekóstolása is már ismert, s régóta űzött foglalatosság.

A pálinka sem lehet rossz, gondoltam, amikor a meghívást elfogadtam, Utólag azonban már őszintén bevallhatom azt is, hogy nem különösebb felcsigázottsággal mentem el az Ó utcába, s leginkább csak azért, mert Jarabek Bencével, a tulajdonossal megbeszéltem, hogy ott leszek. Aztán, szerencsére, ez is azon esetek sorába került, amikor nem lett igazam. Kevés ilyen akad, de azért mégis előfordul.

A csokoládé készítője, a chocoMe márka, s koncepció kitalálója, Mészáros Gábor igazán szimpatikus és a részletekre ügyelő ember. A névjegykártyája, a csokoládé csomagolása, az átadott sajtóanyag megjelenése mind koncepciót és végiggondoltságot  árasztott. Hmm, talán már megjelent (sőt biztosan megjelent) az új típusú, marketinghez is értő, kézműves-vállalkozó.

Csokoládé és pálinka kóstoló

A csokoládékhoz a Brill pálinkáit kóstoltuk. Az ötféle pálinkához ötféle csokoládét.

1) Irsai Oliver (2009): Az első pálinka egy igazán remek Irsai Oliver (2009) volt, amit az Irsai pálinka helyes gyakorlata szerint szőlő-bogyóból készítettek. Illatos, zamatos, selymes, egyéni, s tényleg minden ízében hazai termék. Ajándéknak is ideális, ha külföldre megyünk. A hozzá társult csokoládé 74%-os tanzániai kakaóból készített csokoládé kehelybe töltött enyhén tejszínes, gyümölcsös csokoládé krém volt, amibe némi pálinka is került a biztonságos összhatás érdekében.

2) Cabernet franc (2004) törköly barrique: A Cabernet franc törköly Szekszárdról származott, s a pálinkát ebből főzték. Akinek nem állt még módjában a legújabb törkölyöket kóstolni az úgy képzelheti el ezt a pálinkát, mint ami szöges ellentéte a karcos, büdös törköly pálinkáknak. Ennek az illata komplex, telt miközben karakteres is. Az aszalt gyümölcsök is jól érződnek. A pálinkához vörösáfonyás étcsokoládét kóstoltunk, és egészen jól működött a kettő együtt, bár az Irsai olyannyira kiváló alanya a párosításoknak, hogy ez az előző szintjére nem ért fel.

3) Meggy pálinka (2006): A meggyet adó fa ugyancsak magyar fajta, „Újfehértói Fürtös”. remek meggy pálinka, amihez nem is adhattak volna mást, mint meggyes csokoládét. Ez annyira kézenfekvő és egyszerű megoldása volt a feladatnak, hogy majdnem belepirultam.

4) Málna pálinka (2009): A málna pálinka készítése ugyancsak szaporátlan feladat. 100 kg málnából, ami ebből az apró, s könnyű gyümölcsből nem is kevés, jó ha 3 liter pálinka lesz. Így már talán a pálinka magas árfekvése is könnyebben elfogadható. Málnás csokoládét kóstoltunk hozzá, mi mást? A már említett spárga párlat szintén csekély kihozatalú, s már itt van a medvehagyma párlat is, amiről hamarosan írok.

5) Feketeribizli pálinka (2009): Feketeribizliből a teraszomon is akad egy bokorral, s látom, hogy egy bokron túl sok gyümölcs bizony nem terem (idén pedig a szél, s jég miatt még kevesebb). Erőteljes, fűszeres illata van ennek a pálinkának. Tetszik. A pálinka kellően karakteres, határozott, ezért aztán a feketeribizlis csokoládét most nem is éreztem annyira banálisnak, mint a korábbiak hasonló elven szerveződött párosításait.

Csíki Sándor♣