NOMA névvel csak egy elszánt, ám nem túl körültekintő ember indíthat éttermet. A dán Noma mégis megnyílt, s a San Pellegrino ítészei szerint ez a világ legjobb étterme, megelőzve az eddigi ászokat, az el Bulli és a Fat Duck éttermeket. A bulldog és a kövér kacsa után most a vízrák lett első, ami mindenképpen új fejlemény. A tavalyi első helyezett Ferrán Adria, az idén második helyezett lett, s az Évtized séfje is. Eckart Witzigmann életmű díjat kapott, s általában véve is a San Pellegrino és az Acqua Panna meglehetősen sok rangos díjat kiosztott.
Nagy volt az öröm, ami érthető. A nagyon béna nevű Noma annyiban is új fejlemény, hogy a közeljövőben valószínűleg további új szereplőket vonz majd maga után a rivaldafénybe, miközben az immár idősödő generációknak részben új és méltó szerepet kell találniuk. Nem lesz egyszerű. Lássuk hát, hogy az ásványvizes fiúk mit találtak ki 2010-re, s kik kerültek a legjobb ötvenbe. Érdemes tanulmányozni.
Az 50 legjobb étterem (2010)
Hely |
Változás |
Étterem |
Régió |
1 |
előre 2 |
Dánia |
|
2 |
vissza 1 |
Spanyolország |
|
3 |
vissza 1 |
UK |
|
4 |
előre 1 |
Spanyolország |
|
5 |
vissza 1 |
Spanyolország |
|
6 |
előre 7 |
Olaszország |
|
7 |
előre 3 |
USA |
|
8 |
előre 33 |
USA |
|
9 |
vissza 1 |
Spanyolország |
|
10 |
vissza 4 |
USA |
|
11 |
előre 29 |
Franciaország |
|
12 |
előre 26 |
Dél-Afrika |
|
13 |
vissza 4 |
Franciaország |
|
14 |
előre 2 |
Svájc |
|
15 |
— |
USA |
|
16 |
vissza 5 |
Franciaország |
|
17 |
fel 9 |
Belgium |
|
18 |
fel 6 |
Brazília |
|
19 |
fel 10 |
Hollandia |
|
20 |
fel 29 |
olaszország |
|
21 |
fel 9 |
Ausztria |
|
22 |
fel 3 |
Németország |
|
23 |
vissza 2 |
Finnország |
|
24 |
vissza 4 |
Japan |
|
25 |
előre 25 |
Svédország |
|
26 |
előre 5 |
USA |
|
27 |
előre 19 |
Ausztrália |
|
28 |
előre 17 |
Singapore |
|
29 |
vissza 11 |
franciaország |
|
30 |
ÚJ |
Svájc |
|
31 |
előre 6 |
Dél-Afrika |
|
32 |
vissza 20 |
USA |
|
33 |
vissza 4 |
Spanyolország |
|
34 |
ÚJ |
németország |
|
35 |
előre 7 |
Olaszország |
|
36 |
előre 12 |
Olaszország |
|
37 |
ÚJ |
Hollandia |
|
38 |
vissza 21 |
Ausztrália |
|
39 |
ÚJ |
Singapore |
|
40 |
ÚJ |
Olaszország |
|
41 |
ÚJRA |
Franciaország |
|
42 |
vissza 10 |
Svédország |
|
43 |
vissza 29 |
UK |
|
44 |
ÚJRA |
Franciaország |
|
45 |
ÚJ |
USA |
|
46 |
ÚJ |
Mexikó |
|
47 |
vissza 24 |
Németország |
|
48 |
ÚJ |
Japan |
|
49 |
ÚJ |
UK |
|
50 |
ÚJ |
USA |
Igazad van, utánna kellett volna nézni, de mentségére (mentségemre?) kell hogy mondjam én ezt a szót még mindeddig nem hallottam, annak ellenéra hogy 34 éve élek délsvédországban. A svédet anyanyelvi szinten, a dánt (mivel határország) elég jól beszélem, de eddig ezt a tényleg csúnya betegséget még hirböl sem hallottam. Egyébként a „Nordisk Mad” csak kissebb
angolos csavarással lehet északi örültként forditani, hiszen az „étel” szó svédül és norvégul: mat viszont dánul: mad
Kedves Gábor!
Én maradtam a a „Nordisk mat” kifejezésnél, ahogy javasoltad. Ekkor viszont, ha következetes maradok, a norvég (svéd) nyelvnél kell maradnom, ahol a „mad” = őrült (ahogy a svéd nyelvben is).
Az Új Északi Étel dánul „Ny Nordisk Mad”, ám ugyanez svédül, norvégül a mókás „Új Északi Őrült” jelentéssel bír, ha nem tévedtem. 🙂
Amúgy – úgy látom – ebben az esetben akár mindenkinek igaza lehet, s a mad helyes.
Cserébe a hosszú hozzászólásért legyen itt egy szarvasgomba püré recept az Új Északi Étel stílusában:
Hozzávalók:
100g friss szarvasgomba (természetesen ők a Gotlandról származót javasolják)
40g pirított gomba
36g főtt burgonya
120 ml gomba bouillon
2 ek. szarvasgomba olaj
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan pürésítsük, sózzuk, adjunk hozzá citromlevet, és szitán paszírozzuk át. Jó étvágyat. 🙂
Kedves Sándor,
köszönöm a receptet, ki fogom próbálni természetesen gottlandi szarvasgombával 😉
Ez az „Északi örült” valahogy nem jön össze,
az örült szó svédül „galen” dánul „forrykt”
tehát semmiképpen nem lehet a „mad” szóval
keverni,( talán csak a Google translate használatával ?!!!)
egy recept Gustav Otterberg-töl ( Lejontornet, Stockholm )
40 g lazacikra
2 osztriga apróra vágva
2 evökanál snidling metélve,
10 g lazac hidegfüstön apróra vágva
citromlé, esetleg só
Keverd össze és hütsd kb 2 órára
Tálaláshoz:
vékonyra szeletelt vajon piritott pumpernickel
Kedves Gábor!
Őrült ügyben meggyőzettem. 🙂
Én is köszönöm a receptet.
Osztriga híján lehet, hogy egy minimalista, fústölt halas, lazackaviáros, snidlinges, citromleves hűtött változat készül csak, de kipróbálom.
Ilyen receptekkel, vagy hasonlókkal, vagy nagyon másokkal, máskor is meglephetsz bennünket.