Sültkolbász, www.foodandwine.huA SÜLTKOLBÁSZ ma már közönséges étel. A jó sültkolbász azonban már korántsem az. Kolbászt már évezredek óta készítünk, így aztán rengeteg féle-fajta kolbászt alakult ki a nagyvilágban. Én egy igazán biztató fajtát kaptam a LaFiestától. Pap Lajos (Atyaséf) a lelkemre kötötte, hogy a kolbászt majd 100°C-on süssem. Úgy esett, hogy a kolbásszal útban hazafelé Litauszki Zsolt hívott. Mesélt a disznótoros vacsorájukról és a sült kolbászról, amit készítettek.

Itt vetettem közbe, hogy én éppen kolbászt szállítok, és azzal a határozott használati utasítással kaptam, hogy 100°C-on kell megsütnöm, mert ez a fajta kolbász úgy lesz a legjobb. Zsolt azonban ezzel ellenkező véleményen volt, mondván, hogy akkor bizony a kolbász nem lesz majd elég ropogós.

Így aztán, ezzel a két irányba mutató tudással álltam neki a magam módján kolbászt sütni.

Én hittem Pap Lajosnak (miért is ne hittem volna?), ezért a kolbászt előmelegített sütőben 100°C-on kezdtem el sütni, s hittem Litauszki Zsoltnak is (miért is ne hittem volna?), ezért aztán a 100°C-o sütőben  85-90 százalékban már elkészült kolbászt magas hőmérsékleten, serpenyőben még tovább pirítottam, hogy tényleg ropogós legyen.

Sültkolbász; www.foodandwine.hu

A kompromisszum szülte végeredmény igazán meggyőző volt, s a kolbász melegen, s hidegen egyaránt megütötte a mércét. Fantasztikus lett!

  • Persze a kolbász bűvöletében a véres- és májas hurkákról sem illik megfeledkeznünk. A technológia maradhat akár hasonló is.

Csíki Sándor♣