Bollito misto, Forrás: prositpiemonte.itA BOLLITO MISTO igen egyszerű, ám ízletes észak-itáliai étel, egyfajta olasz tányérhús. Piemont is híres erről az ételről (Bollito misto alla Piemontese). A mai is élő legenda szerint az étel oly finom, hogy az 1800-as évek végén az olasz koronaherceg, Vittorio Emanuele a barátaival együtt gyakran kereste fel Moncalvo városkáját, hogy elfogyasszon egy csodás piemonti  bollito mistot.

A képen Vittorio Emanuele szeretőjének kastélya látható. Mindketten szerették a bollito mistot.

Vittorio Emanuele szeretőjének kastélya; www.foodandwine.hu

Az észak-itáliai tányérhús, a bollito misto a szarvasmarha és sertéstartó vidékekhez, az Alpokalja völgyeihez kötődik, s az étel elterjedésének térképét megrajzolva kitapintható az Osztrák-Magyar Monarchiához való kapcsolódása is. Az olaszok azonban a különféle húsok együtt főzéséből, mint oly sok mindenből, ismét művészetet teremtettek.

  • A „művészetteremtés” az egyik legfőbb oka annak, hogy amíg mi ugyanazt tesszük, s adott esetben esszük, mint a piemonti olaszok, senki figyelmét ezzel fel nem keltjük, míg egy olyan egyszerű, s régóta ismert ételtípus is, mint a bollito misto, vagy a Tafelspitz, Olaszországon és Ausztrián kívül is ismert és kultikus ételek tudnak lenni. Ennek oka van, s ez ellen lehet is tenni, magasabbra emelve hazai ételeink (el)ismertségét. Ezt legelőször országon belül kell tudnunk megtenni.

Piemont, www.foodandwine.hu

Ebből az ételből is akad mindenféle, s ezeknek a mindenféléknek még neve is van. A mindenféleség, az eltérőség  az összetevők számában jelentkezik leginkább. A leggazdagabb, leglegendásabb a hétféle húsból, hétféle zöldségből és hétféle fűszerből készülő zamatos bollito misto, ám ezt megelőzően is akadnak bollito misto variánsok.

A bollito misto sokfélesége

A bollito misto sokkal inkább a nagyevők, mintsem az éppen csak csipegetők étele. Ahogy akadtak évtizedek, amikor a húsleves és rántott hús (sertés, csirke)  jelentette a vasárnapok ételét országszerte, úgy a bollito misto is a hétvégékhez, szombatokhoz, vasárnapokhoz, valamint az ünnepi alkalmakhoz kötődik.

Barolo, www.foodandwine.hu

Renszerint kétféle húsból, marhából és csirkéből (tyúkból) készül. Ez a bollito di seconda. Ha az előzőhöz némi marha-, vagy sertésnyelv is társul, akkor már elő is állt a bollito di terza. A bollito misto di quarta még ennél is gazdagabb, négy komponensből áll, s a negyedik összetevő gyakran a borjúláb, ami szép kocsonyássá, kollagénben gazdaggá teszi a levest. A leggazdagabb a már említett gran bollito misto, amit a mágikus hetes szám jellemez.

Bollito misto, Forrás: justfoodnow.com

A leggazdagabb verzióban marha, borjú, sertés, csirke/tyúk, borjúnyelv, töltött disznóláb, zampone, vagy egy olasz kolbászféle, cotechino kerül. Emellett más kedvünk szerint való húsrész lesz a hetedik. A húsokhoz szószok társulnak, ahogy az ókor óta, de legalábbis a középkori hagyományokat követve a főtt húsoknál már megszokott, s újra megérdemelné a figyelmet hazánkban is.

Lombardiában marha, vagy sertésláb is gyakran szerepel az összetevők között, és ritkábban ugyan de marha fej, vagy cotechino. Emilia-Romagna konyhájában kolbászt, s több sertésből készül hozzávalót használnak, így az említett kolbászhússal töltött sertésláb (zampone) is gyakrabban fordul elő, de Veneto is büszkélkedhet az előzőekhez képest eltérő bollito mistoval.

Bollito misto, Forrás: lacucinaitaliana.it

Az étel már csak azért is fontos szerepet töltött, tölt be észak Itália régióinak életében, mert a hús megfőzésekor készített finom levest a rizottóhoz is felhasználták.

Csíki Sándor♣

glasses-777384

TAFELSPITZ

GREMOLATA

CINQUE TERRE

RISTORANTE LA LAMPARA”

DONATELLA’S KITCHEN

VILLÁNY GASZTRONÓMIÁJA (3. rész)

.