Michell Obama a Fehér Ház konyhaketjében, Forrás: organicnation.tvAZ ABLAKON kitekintve aligha a veteményezés az ember első gondolata, azonban az évkezdet és a 2010-es trendek is emlékeztetnek rá: lesz idén is tavasz, lesz idén is veteményezés. Ide kapcsolódik, hogy a First Lady, Michelle Obama a Fehár Ház kertjében alakított ki veteményes kertet. Ilyesmire az elmúlt évtizedekben aligha akadt példa, s az amerikai kormányzat legutoljára talán a II. világháború idején biztatta polgárait konyhakertek létesítésére.

Michelle Obama a rfehér Ház konyhakertjében; Forrás: shelleytherepublican.com

A Fehér Ház konyhakertje 2009-ben, Forrás: designtopnews.com

A konyhakertet az elnök stábjában feltehetőleg nem csak kertészek, hanem reklámszakemberek és más a közvélemény kutatásokra intenzíven figyelő személyek is tervezhették, de akkor is. A konyhakertnek elsősorban az elnök szakácsa, és az elnöki család örülhetett, azonban ennek a konyhakertnek az elhízott Amerikában egy, az itthoni gondolkodással nehezen érthető funkciója is akad.

MyPyramid

A szabad és független amerikai szellem leginkább talán a vállalkozásban talál magára. A táplálkozással kapcsolatos nézeteiben a kulináris és etnikai sokszínűség mellett a központi dietetikai irányelvekre is élénken figyel, s ami még meglepőbb, nagy százalékban még követi is azokat. Ebből a szakemberek tudása iránti ma is élő bizalomból fakadóan aztán akadt is nem egy országos hatású, évekig tartó mellékösvényen menetelés.

Amerika az az ország, ahol szinte hónapokon belül eltűnhetnek a boltok polcairól a zsírban gazdag termékek, hogy felváltsák őket a „light” változatok. Eltűnhetnek a pékárúk is, ha éppen a szénhidrát lesz az elhízás fő bűnbakja, csődbe rántva ezzel a kis pékségeket. Ehhez sok esetben nem is kell az USDA, elegendő, ha a The New York Times egy országos hírű, neves szakértővel készít interjút, amire akadt is már példa (1972).

Michelle Obama üzenete tiszta, világos, ezért aztán igazán jól érthető: használjunk minél több friss, helyben termesztett zöldséget, táplálkozzunk egészségesen (és – főleg – ne hízzunk el!). Michelle Obama megjelenésével az országos lapok belső oldalairól a címlapokra került az egészséges táplálkozás eszméje. Itthon sem lenne haszontalan hasonlóval próbálkozni, amivel sokrétű, és minden szempontból támogatható üzenetet lehetne eljuttatni az emberekhez.

Csíki Sándor♣

GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2010
AZ ELNÖK SZAKÁCSA
AMERIKAI POGÁCSA
MASSACHUSETTS


és még sok más írás…