A TRUFFLE igazán kiváló, karácsonyra is jó desszert. Könnyű elkészíteni és a fantáziánkat megmozgatva akár a saját egyedi, ünnepi változatunk is kialakulhat. Lehet gömbölyű, s lehet szögletes, készülhet fehér csokoládéval, vagy akár étcsokoládéval is, s a sajt sem áll távol tőle. Bevonhatja kakaó, de anélkül is maradhat, vagyis ez az elronthatatlan, ám elégedettségre mindig okot adó karácsonyi desszert.
Egy egyszerű truffle recept (Cherie, Toronto)
Hozzávalók:
- 1/2 csésze (120 ml) magas (36-40%) zsírtartalmú tejszín
- 6 szem kardamom
- 1 pálcikányi fahéj
- 3 szem feketebors
- 200g apróra tört tejcsokoládé
- 2 evőkanál (28 g) sózatlan vaj
- 1 teáskanál vanília
- 2 evőkanál kakaópor
Elkészítése: A tejszínt melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, tegyük bele a fűszereket, fedjük le, s egy órán át hagyjuk, hogy a fűszerek zamatai a tejszínbe oldódjanak. Egy óra elteltével a tejszínt szűrjük egy tiszta edénybe és tegyük vissza a tűzhelyre. A fűszerekre már nem lesz szükség, így kidobhatjuk. Az összetört tejcsokoládét tegyük a felmelegített tejszínbe, alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a vaníliát és a vajat is, és folyamatos kevergetéssel olvasszuk fel a vajat és csokoládét. Ha felolvadt, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk lehűlni, majd takarjuk le és tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe. Másnap egy tálba helyezzünk sütőpapírt, a keverékből formázzunk kis gömböket, s tegyük a sütőpapírra. 45 percig hűtsük /fagyasszuk. Mélytányérba öntött kakaóporban forgassuk meg és hűtőszekrényben tároljuk. (Kakaó helyett csokoládéval is bevonható.)
Egy másik egyszerű recept
Ehhez a recepthez fehér csokoládét használunk és mindenféle jó magvakat, koktélcseresznyét. Dekoratív és finom.
Hozzávalók:
- 200g darabokra tört fehércsokoládé
- 125g sózatlan, kockára vágott vaj
- 150g különféle színű, piros, kék, zöld, sárga koktélcseresznye
- 6 db vajas teasütemény
- 50g szárítottt áfonya
- Megjegyzés: a truffle készítéséhez krémsajtokat, kéksajtot, pillecukrot, különböző száraz és kemény süteményeket, magvakat, stb. ugyancsak használhatunk.
Csíki Sándor♣
GINGERBREAD
MARYLAND állam (US) hivatalos desszertje
PAVLOVA torta
KASUTERA torta
COCA COLA torta
7-UP torta
MAJONÉZES CSOKOLÁDÉ torta
CHIFFON torta
VÁLSÁG torta
és még sok más…
Mi lenne, ha tejcsoki helyett kb. 60%-os étcsoki (mondjuk az igen kiváló Tibi) kerülne bele? Meg egy kis szarvasgomba (por alakban)?
Mi lenne? Jobb lenne! 🙂
rendes ember tejcsokit csak forró csokihoz használ vagy vész esetén azonnali fogyasztásra 🙂
A párom már készíti a finomságot. Maligánból mentett Tibi étcsokival, szarvasgomba nélkül.
Javallatomra kerül még bele kevéske konyak is…
A csokoládé választásnál mindig tartsátok szem előtt, hogy az alapízét nem könnyű megváltoztatni, emiatt eleve érdemes már alapból olyan csokit venni, aminek az íze megfelel céljainknak.
Alaphiba szokott lenni, hogy bár a csoki úgy tűnik erős ízű, valójában nem az! Nagyon kevés fűszert és adalékot szabad csak hozzáadni, mert megöli az ízét.
Bár rosszul hangzik, azonban ha valaki tartósabb csokihabot szeretne, akkor érdemes olyan csokoládét választani, amiben van szójalecitin, ez igen sokat segít(nagy könnyebbség, hogy szinte mindegyikbe tesznek 🙂 ).
a fehércsokis finomságnál javaslom az egész konstrukció aljára tegyetek egy ostyalapot, sokkal kezelhetőbbé válik + csökkenti az édesség töménységét is kicsit, ami mellesleg a malactöpörtős csokigolyóval vetekszik 🙂
Végül Garrone amarettó került bele, 2 teáskanállal.
Már csak meg kellene formázni a golyókat, de ezt én vállaltam, így nem is készült még el… 🙂
Boldog Karácsonyt és napi többmillió olvasót kívánok!
Csíki Sándor: hol lehet ilyen magas zsírtartalmú tejszínt kapni? Mi 30%-ost használtunk, picit puha lett az eredmény. A tejszínre gyanakszunk.
Azér’ musszként is nagyon finom… 🙂
Tippem szerint a tejszín alapból 30% körüli zsírtartalommal bír, a zsírtartalom emelése a vajkészítési eljárás része, amikor is a tejzsírt mechanikusan elválasztják a folyadéktól (köpülés). Akinek nincs kedve otthon ezzel foglalkozni, az keverjen vajat a felmelegített tejszínbe. (Margarin nem jó)
Ha 25g 80%-os vajat összekeverünk 100g 30%-os tejszínnel, akkor kb 125g 40%-os zsírtartalmú olvadékunk lesz.
Gyanítottam. Sance megoldása a helyes.