cocoa-truffles200810041A TRUFFLE igazán kiváló, karácsonyra is jó desszert. Könnyű elkészíteni és a fantáziánkat megmozgatva akár a saját egyedi, ünnepi változatunk is kialakulhat. Lehet gömbölyű, s lehet szögletes, készülhet fehér csokoládéval, vagy akár étcsokoládéval is, s a sajt sem áll távol tőle. Bevonhatja kakaó, de anélkül is maradhat, vagyis ez az elronthatatlan, ám elégedettségre mindig okot adó karácsonyi desszert.

Egy egyszerű truffle recept (Cherie, Toronto)

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze (120 ml) magas (36-40%) zsírtartalmú tejszín
  • 6 szem kardamom
  • 1 pálcikányi fahéj
  • 3 szem feketebors
  • 200g apróra tört tejcsokoládé
  • 2 evőkanál (28 g) sózatlan vaj
  • 1 teáskanál vanília
  • 2 evőkanál kakaópor

Elkészítése: A tejszínt melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, tegyük bele a fűszereket, fedjük le, s egy órán át hagyjuk, hogy a fűszerek zamatai a tejszínbe oldódjanak. Egy óra elteltével a tejszínt szűrjük egy tiszta edénybe és tegyük vissza a tűzhelyre. A fűszerekre már nem lesz szükség, így kidobhatjuk. Az összetört tejcsokoládét tegyük a felmelegített tejszínbe, alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a vaníliát és a vajat is, és folyamatos kevergetéssel olvasszuk fel a vajat és csokoládét. Ha felolvadt, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk lehűlni, majd takarjuk le és tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe. Másnap egy tálba helyezzünk sütőpapírt, a keverékből formázzunk kis gömböket, s tegyük a sütőpapírra. 45 percig hűtsük /fagyasszuk. Mélytányérba öntött kakaóporban forgassuk meg és hűtőszekrényben tároljuk. (Kakaó helyett csokoládéval is bevonható.)

Egy másik egyszerű recept

Ehhez a recepthez fehér csokoládét használunk és mindenféle jó magvakat, koktélcseresznyét. Dekoratív és finom.

Hozzávalók:

  • 200g darabokra tört fehércsokoládé
  • 125g sózatlan, kockára vágott vaj
  • 150g különféle színű, piros, kék, zöld, sárga koktélcseresznye
  • 6 db vajas teasütemény
  • 50g szárítottt áfonya
  • Elkészítése: a csokoládét és a vajat tegyük egy nagy keverőedénybe és gőz felett állandóan kevergetve olvasszuk össze őket. A koktélcseresznyét szűrjük le és szárítsuk meg, majd vágódeszkán aprítsuk fel és a szárított áfonyával együtt adjuk a csokoládéhoz. A süteményeket tegyük zacskóba és egy gyúrófával, vagy más eszközzel törjük morzsára. A morzsát adjuk a csokoládéhoz és alaposan dolgozzuk össze.
  • Az így elkészített csokoládés masszát kívánság szerinti formára alakíthatjuk. Folpackkal kibélelt tepsiben, 2-3 cm vastagra is készíthetjük. A csokoládé tetejére újabb folpack réteget borítva a felületet könnyen lenyomhatjuk, simíthatjuk. Mielőtt felvágnánk, tegyük néhány órára hűtőszekrénybe.
    • Megjegyzés: a truffle készítéséhez krémsajtokat, kéksajtot, pillecukrot, különböző száraz és kemény süteményeket, magvakat, stb. ugyancsak használhatunk.

    Csíki Sándor♣

    GINGERBREAD
    MARYLAND állam (US) hivatalos desszertje
    PAVLOVA torta
    KASUTERA torta
    COCA COLA torta
    7-UP torta
    MAJONÉZES CSOKOLÁDÉ torta
    CHIFFON torta
    VÁLSÁG torta

    és még sok más…