PETER PLATT a „The Old Inn on Green” séfje kreálta a következő krémleves receptjét. Ebben a receptben engem leginkább a füge quenelle ragadott meg és ez mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Zöld és szárított füge dzsemről már írtam, készítettem is, de sütőtök krémlevesnél még nem találkoztam fügével.
Kiváló ötlet, akárcsak a sütőtök krémleves és tengeri hal kombinációja, amit szarvasgombával dúsan koronázunk meg. Erről is lesz majd szó máskor.
Sütőtök krémleves és füge quenelle (recept)
- Hozzávalók:
- 2 kis sütőtök (20-25 cm átmérőjű)
- ½ teáskanál kóser só (vagy 1/4 teáskanál tengeri só)
- 1 ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 szelet friss , ½ cm vastag gyömbérkarika
- 2 fűszerzacskó (sachets d’epiches) a következőkkel: 2 szál friss petrezselyem, 2 szál friss kakukkfű, 2 babérlevél, 6 szem feketebors
- 4 evőkanál sózatlan vaj
- 3 apróra vágott hagyma
- 4 csésze (960 ml) csirke alaplé
- 1 csésze (240 ml) főzőtejszín
- ½ teáskanál cayenne bors
- 2 teáskanál só
- 20 füge quenelle* (lásd: lentebb)
Elkészítése: a sütőt melegítsük elő 190°C-ra. Vágjuk le a tök végét, kaparjuk ki a magvakat és alaposan tisztítsuk ki. Az üreget fűszerezzük sóval, egy kevés szerecsendióval. Helyezzünk egy-egy szelet gyömbért és egy-egy fűszerzsákot mindkét megtisztított tökbe.
Olvasszunk vajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, és dinszteljük 4-5 percig, amíg üveges nem lesz, s meg nem puhul. Adjuk hozzá a csirkelevest (alaplevet), és gyöngyözve főzzük 10 percig.
Töltsük meg a tököket a hagymás csirke alaplével. Helyezzük egy tepsin sütőpapírra őket és az előmelegített sütőben süssük 1½-2 órán át, amíg a tök húsa puha nem lesz. (Ha a tök nem állna kellően stabilan, akkor szórjunk alá bőségesen sót és abba ágyazzuk bele.)
Ha elkészült, öntsük ki a leves a tökökből egy nagy edénybe és tegyük félre. A tökökből kanalazzuk ki a megpuhult terméshúst és adjuk a leveshez, majd a levesben botmixerrel pürésítsük a tökhúst. Ha a leves ízlésünk szerint túl sűrű lenne, adjunk hozzá még csirke alaplevet.
Adjuk hozzá a főzőtejszínt, cayenne borsot, sót, a maradék szerecsendiót (ha szereted, egy kis gyömbért is adhatsz még hozzá). Keverjük össze, tegyük fel a tűzhelyre és további állandó kevergetéssel 3 percig melegítsük. Vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.
*Füge Quenelles (recept)
- Hozzávalók:
- 6 szárított füge (a szára eltávolítva)
- 1 teáskanál (15 ml) rum
- ½ csésze (120 ml) habtejszín
Elkészítése: helyezzük a szárított fügéket egy kis edénybe és adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje őket. Közepes lángon forraljuk fel a vizet, majd a hőmérsékletet csökkentve, mérsékelt lángon 30 percig főzzük. Itassuk le a fügéket és hagyjuk hűlni, majd a rummal együtt pürésítsük őket.
A habtejszínből verjünk kemény habot. Forgassuk a tejszínhabba a fügepürét és két teáskanál segítségével formázzunk a tejszínhabos fügepüréből ovális alakú gombócokat (quenelles).
Tálalás
- 2 vékony szelet juliennre vágott prosciutto (sonka)
- 2 evőkanál aprított friss metélőhagyma
A leves négy fő részére készült. A tálalt leveshez tányéronként 5-5 csillag alakban elrendezett quenelle-t adjunk. A közepébe szórhatjuk a sonkát és szórjuk meg metélőhagymával.
Csíki Sándor♣
SZÁRÍTOTT FÜGE DZSEM
PADLIZSÁN DZSEM
CREOLE QUENELLES
FOIE GRAS D’OIE
LIBASÜLT
és még sok más írás…
wow! micsoda kombináció. ezt ki kell próbálnom! ez a fügepüré tejszínnel nagyon izgi lehet!