A ZÖLD FÜGE DZSEM (Yeşil incir reçeli) már szerepelt a receptek között, a szárított fügéből készíthető még nem. Kiváló dzsem, aminek mostanra már elérkezett a szezonja. A bokrokon akad ugyan még zöld, éretlen füge, azonban hamarosan már csak a szárított füge áll rendelkezésünkre. Ebből készíthető népszerű téli dzsem a szárított füge dzsem.
A következő recept Törökország észak-nyugati részéről, Bursa város (a képen) vidékéről származik.
Szárított füge dzsem (recept):
- Hozzávalók:
- 450 g szárított füge aprítva
- 450 g cukor
- 600 ml víz
- 1 citrom frissen facsart leve
- 2 ek. fenyőmag
Elkészítése: öntsük a vizet egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és tegyük a tűzhelyre, hogy felforrjon. ha felforrt, mérsékeljük a tüzet és adjuk a sziruphoz a fügét és a citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a füge puha nem lesz és a szirup be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a fenyőmagot és kevergetve további 5 percig főzzük. Az edényben hagyjuk hűlni, majd az így elkészített szárított füge dzsemet kanalazzuk át jól záródó befőttes üvegbe.
Ahogy az ezen a blogon gyakorta elhangzik, természetesen számtalan más elkészítési arány is elképzelhető, ahogy elő is fordul. A füge: cukor arány ugyan széles tartományban változik, azonban általában az 1:1, 2:1 arányban használják a dzsemhez a cukrot. (Azaz: 1000 g fügéhez 1000 g, vagy 500 g cukor.)
Csíki Sándor♣
ZÖLD FÜGE JAM
PADLIZSÁN JAM
BOZA BULGURBÓL
és sok más írás…
.
Kedves Sándor,
Ebből a megadott mennyiségből, hány és milyen méretű üveg lekvár lett?
Köszönöm,
Nagy Luca
Nagyjából 10-12 dl. Üdvözlettel: CsS