EZEKBEN A HETEKBEN egy kosztümös angol filmet forgatnak Magyarországon. A tárgyi részletekre is nagyon ügyelő film Kr.u. 130 körül Britannia provinciában és Itáliában játszódik.
Ehhez a filmhez készítettem korhű kenyereket (s majd sok más ételt is).
A gasztronómia történetével nagy kedvvel foglalkoztam már korábban is, aminek egyik gyümölcse egy karácsony előtt megjelenő könyv gasztronómia-történeti fejezete lesz. A rómaiak étkezési kultúrájáról is akadt már ismeretem, azonban ehhez a filmhez még mélyebben el kellett merülnöm a részletekben, Britanniára és a Kr.u. II. századra koncentrálva. A fellelhető gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, fűszerek, mártások, desszertek, fogyasztott állatok, a gabonanövények, vagy a garum milyensége, gyakorisága, s sok egyéb tényező mind érdekessé váltak. Emellett az ételt fogyasztók társadalmi helyzete legalább ennyire meghatározó. A jól kiegyensúlyozott katona koszt mellett a középosztálybeli szabadok étkezése, az étkezési rend figyelembe vétele is érdekes feladattá vált.
A kenyér a római étkezés alapeleme, civilizációs határvonal, ahogy napjainkig is az. maradt. A későbbiekben még bővebben is írok róla, de addig is nézzétek meg az eredményről készült fotókat.
Csíki Sándor♣
Lavash és bagel
A tibeti tsampa
Macesz és injera
4000 éves tészta
A búzáról röviden
A kenyérsütés biokémiája
és még sok más kenyérhez kapcsolódó írás…
Nagyon szépek a kenyerek, biztosan finomak is voltak. Júlia
A „Szakácskönyv a római korból” c. könyvben, Marcus Apicius Gavius receptjei között, úgy emlékszem van írás a kenyérről is.
(Sajnos az én példányomat egy „könyvgyűjtő” barátom elkérte, – én meg elfelejtettem felírni – így nem tudtam utána nézni.)
jaj elkottyintottam magam 🙂
https://www.origo.hu/filmklub/blog/riport/forgatas/20100105-riport-a-channing-tatum-es-jamie-bell-foszereplesevel-keszulo-the.html
Nyertél. 🙂