www.foodandwine.hu

AZ ESKÜVŐ családi, baráti ünnepséget, többnyire népes vendégsereget és – nem mellesleg – összeforrasztó gasztronómiai élményt is jelent, amire, akárcsak a szertartásra, mindvégig emlékezhetünk. Egy elrontott vacsora az egész ünnepi eseményre árnyékot borít, nem mindegy hát, hogy mit eszünk és az sem, hogy kire bízzuk az étel készítését.

www.foodandwine.hu (Eszter és Zoltán)

ESZTER és ZOLTÁN emlékezetes esküvői vacsorája

Az esküvői menü összeállítása nem kis gyakorlatot és sok tapasztalatot kíván, hiszen a különböző korosztályok miatt egyszerre kell hagyományőrzőnek és körültekintően újszerűnek is lenni. Nem véletlen hát, hogy hajdanában évtizedeknek is el kellett telnie, mire egy-egy étel a lakodalmi asztalra kerülés rangjára emelkedhetett.

Az esküvői vacsora az asztalnál levesestálakban felszolgált és Újházy Ede színművészről elnevezett Újházy tyúkhúslevessel kezdődött, amit lúdgége tésztával gazdagítottak.

  • (Az étel Újházy és Újházi néven is szerepel a hazai étlapokon, aminek az oka, hogy láthatólag nincs egyetértés, hogy miképpen írjuk. A 19. századi nevekkel kapcsolatban egyébként ez egy cseppet sem ritka jelenség, elegendő csak Czifrai/Czifray mesterre gondolnunk.)

www.foodandwine.hu

A levest az ugyancsak az asztalnál tálalt vörösboros szarvaspörkölt követte, amihez öregtarhonya és savanyúságok csatlakoztak. Az öregtarhonya – legnagyobb, s nem várt meglepetésemre – valóban hozta a bográcsban, füstölt szalonnával készített étel élményét. A pörkölt omlós, puha, egységes ízvilágú volt. Messze túlmutatott azokon az átlagos ételeken, amelyekkel országszerte lejáratják ezt a méltán kedvelt ételt.

ww.foodandwine.hu

A következő fogások már svédasztalos rendszerben kerültek felszolgálásra, bár az ízletes leves és szarvaspörkölt után kevesen lehettek, akik nagyon várták a folytatást, pedig az is kiváló ételeket ígért. Ilyen volt a kacsasült, amely előtt le a kalappal, mert csodálatosan omlós maradt és még véletlenül sem sütötték túl, ahogy az a jobb sorsra érdemes kacsamadárral sajnos igen gyakran megesik. (A mellé adott burgonya és a majdnem tökéletesre készített párolt lilakáposzta is megérdemli a jó szót.)

www.foodandwine.hu

Akadt füstölt sajttal és brokkolival göngyölt pulykamell és baconbe tekert sertéspecsenye ahogy fokhagymás penne parajjal és forró tejszínmártással és gödöllői töltött csirkecomb is, miként rétesek, fagylalt és gyümölcs is. Az esküvői torta sem maradhatott el.

ww.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.huwww.foodandwine.hu
www.foodandwine.hu

Persze nincs lakodalom italok nélkül. Eszter és Zoltán esküvői vacsoráján a koktélok főszerepet kaptak. Lajsz András lelkes fiatal csapata készítette a koktélokat, de a mester is beszállt

Lajsz András (www.foodandwine.hu)www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

SOK BOLDOGSÁGOT AZ IFJÚ PÁRNAK!

www.foodandwine.hu

Utószó

A vendégsereg nem birkózott meg a nagyvonalúan számolt ételmennyiséggel, így aztán csomagban vihettünk haza töltöttkáposztát (ezt eddig nem is említettem), kacsát, csirkét, kinek mi akadt. A mi lakodalmas csirkénk és töltöttkáposztánk másnap már egy frissen készített kiváló sáfrányos libaaprólékleves méltó társaságában emelte vasárnapi asztalom fényét.

Csíki Sándor♣

Az esküvői vacsorát a La Fiesta csapata, Pap Lajos (Atya Chef) és kollégái készítették. Megérdemlik a dicséretet!

.