A LUMI a szárított lime arab neve. Szaúd-Arábia, Bahrain, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emirátusok konyhájának is kedvelt fűszere, de másutt is elterjedt, hogy végül a Földközi tenger keleti medencéjében a sóval eltett citrom némi funkció módosulással, de átvegye a helyét. Különösen most, nyáron egyszerű elkészíteni.

Szárított lime (lumi)

  • Hozzávalók: a lumi elkészítéséhez lehetőleg apró, friss lime szükséges. Az Öböl országaiban különösen a perzsa lime örvend nagy megbecsülésnek. Ha a lime túl nagy lenne, akár félbe is vághatjuk, hogy majd könnyebben kiszáradjon.
  • Elkészítése: elkészítése roppant egyszerű. A gyülölcsöket forrásban lévő sós vízbe tesszük és  a mérettől függően 3-5 percig forraljuk. Leszűrjük, megszárítjuk, szellős helyen, rácsra téve a napon 3-4 napig szárítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz és a belseje is tökéletesen kiszárad, azaz légnedves nem lesz.

Az elkészült lumit porrá őrölhetjük és szorosan záródó dobozban tarthatjuk. Egy csipetnyi (vagy több) lumi csodákat képes tenni a birkahússal, és általában steakkel. (A nálunk kapható reszelt, szárított citromhéj helyettesítheti a lumit, de nem teljesen ugyanaz.)

(A szárított lime, citrom persze annyira egyszerű, hogy feltalálni sem kell, így igazán nem meglepő, hogy mindenütt, ahol lime, citrom előfordul és éppenséggel elegendően meleg is van a száradáshoz, megtalálható. A takarékos és lehetőleg mindent felhasználni, semmit kidobni nem akaró emberek pedig – ahogy az a kezdetektől lenni szokott – kipróbálták, hogy milyen is lehet a megszáradt citrom. Indiában egyébként a lumi fekete citromként ismert. A nevét az adja, hogy ez a gyümölcs (Citrus limon) egészen fekete színű lesz, amikor kiszárad, nem úgy , mint a fenti képen is látható szép aranybarna lumi.)

Csíki Sándor♣