ÉRIK A FÜGE. A teraszomon éppúgy, mint szerte a világon. Nálam egyelőre még zöld, de már így is szépséges jam készíthető belőle. Hajdanában számomra a zöld dió a szovjet élelmiszeripar egyik csúcsteljesítménye volt, különösen mert igen olcsó áron lehetett kapni. A mai napig emlékszem rá, és az íze is emlékeim között szerepel. Szovjet zöld dió szirupban már nem kapható a magyar élelmiszer áruházakban, azonban a nosztalgia megmaradt.
Zöld füge jam (yeşil incir reçeli) – török recept
A zöld füge jamhez fiatal, éretlen zöl füge szükséges. Ez a gyümölcs a cukorszirupban kellemes mézes ízt nyer.
- Hozzávalók:
- 450 g friss, fiatal, hámozott zöld füge
- 450 g cukor
- 300 ml víz
- 1/2 közepes méretű citrom leve
Elkészítése: A vizet és a cukrot tegyük egy edénybe és folyamatos keverés mellett lassan forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, facsarjuk a cukorszirupba a citrom levét és tegyük bele a hámozott zöld fügét és folytassuk a melegítést, amíg a cukor be nem sűrűsödik és a füge színe intenzívebbé nem válik. A szirupot hagyjuk hűlni, majd a cukorszirupos fügét töltsük befőttes üvegbe. Fogyasztás előtt 2-3 napig hagyjuk a fügét az üvegben állni.
- Egyéb változataiban fahéj, vagy szegfűszeg is ízesítheti ezt a kedvelt keleties édességet, de ízlésünk szerint más ízesítőket is kipróbálhatunk.
Végezetül egy kis fügelógia…
Úristen én is alig várom, hogy szerezzek valahonnan fügét. Fürkésző szemekkel járom a piacot is már, mert csak fügét keresek 🙂 Remélem hamarosan találok, mert én is lekvárt szeretnék eltenni belőle… meg csak úgy enni… és enni 🙂
Alkalomadtán, ha eljön a szüret ideje, jelentkezz. Megnézem mit tudok tenni. 🙂
Hello, nekem van mennyei fügém és az idén harmadszor termett. Most fogok viszont először lekvárt főzni belőle, mert vhogy mindig idő előtt elfogy 🙂
Majd megírom,hogy sikerült.
Edit!
Ez a Te fügéd milyen fajta, vagy hol élsz, mert nekem mindíg elfagy…Szeretném, ha ebből a mennyei gyümölcsből enni is tudnánk, nem csak egy-két szemet, és nem csak gyönyörködni benne.Bár most, hogy elolvastam, szaladok is ki, és szedem, mentem befelé a szirupban.
Füge fánk 6éve van, 4éve terem. Évente egyszer terem,
tavaly viszont kettőször szüreteltem .Szeptembertől
folyamatosan érik, tavaly először júliusban,aztán szep-
temberben érett. Én is dzsemet készítek belőle,de más-
képp.Megmosom-vokkba vagy lábasba darabolom takarékon
30percig főzöm,fedő nélkül,aztán botmikszerrel pürésítem.
Hütőben kettő hétig semmi baja. Nincs benne sem tartósító
sem cukor,hiszen igy is édes. Buktába is használom vani-
lia cukorral. Fincsi.Télire a tövére levél+föld kerül.
Tudsz egy képet küldeni róla?Egyszer azt olvastam, egy gyűjtónek 50 valahány fajta fügéje van….
Láttam mát itt nálunk is majdnem almafányi nagyságú, gyakorlatilag egész nyáron-ősszel termőt is.Szóval, ha tudsz, akkor a biobodyguard kukac gmail.com-ra küldjél róla…..Köszi!
Bocsánat ha estleg nem jól tudom, de az éretlen teljessen zöld füge nem mergező?
Most én is kipróbálom, soha nem érik be és csak kárba ment eddig. Ürülök, hogy találtam ezt a receptet, kipróbálom és beszámolok a fejleményekről.
Várom a híradást. 🙂
Megcsináltam, nagyon finom lett, tettem bele egy kis cukrot is és igy főztem meg., jamnak. Anyukám is csinált de ő csak egészben hagyta(természetesen meghámozta) , az is finom lett. Tartósitót nem raktunk bele, hiszen nem nagy mennyiségről van szó.